De ce se blocheaza calculatorul

De ce se blocheaza calculatorul

N-are sens sa ne ascundem dupa degete; calculatorul, indiferent de caracteristicile lui, are prostul obicei de a se bloca „atunci cand ne este lumea mai draga. Fiindca nu imi amintesc sa fi cunoscut pe cineva caruia sa nu i se fi „congelat” sistemul niciodata (in caz afirmativ cu siguranta i-as fi cerut „reteta”), astazi va voi vorbi despre principalele cauze si solutii ale aceste raspandite probleme.

1.0. De ce se blocheaza calculatorul

Calculatorul se poate bloca din diverse cauze si printre cele mai raspandite se afla urmatoarele:

 • sistemul este suprasolicitat
 • nu se indeplinesc cerintele minime pentru rularea sistemului de operare / programelor
 • sistemului nu i s-a realizat mentenanta software niciodata
 • nu sunt instalate / actualizate toate driverele
 • sistemul contine virusi
 • componentele se infierbanta foarte mult
 • componentele sunt alimentate insuficient
 • componentele nu sunt compatibile intre ele
 • componentele au defectiuni minore

1.1. Calculatorul suprasolicitat se blocheaza des

Calculatorul este suprasolicitat

Suprasolicitarea reprezinta unul dintre principalii factori ce provoaca blocarea sistemului si e foarte usor sa devi victima ei cand consumul total de resurse (aplicatii executate + sistem de operare), depaseste caracteristicile hardware ale calculatorului.

In consecinta, chiar si cel mai puternic calculator personal existent pe piata se poate bloca daca i se cere sa faca mai mult decat este capabil.

Ce poti face in acest caz ?!? Sa renunti la rularea aplicatiilor care cer mai mult decat sistemul poate oferi.

1.2. Nerespectarea cerintelor minime => calculatorul se blocheaza

Pentru a putea instala si rula un sistem de operare ori o aplicatie, fabricantii acestora publica o lista sau, in unele cazuri, chiar o aplicatie care verifica daca avem un calculator compatibil.

Cerinte de sistem pentru Windows 7

Windows 7 Upgrade Advisor,de exemplu, este o aplicatie realizata de catre Microsoft pentru a ne ajuta sa aflam daca dispunem ori nu de un calculator capabil sa ruleze sistemul de operare Windows 7. Totusi, in cazul in care formam parte din acel grup de persoane care evita instalarea aplicatiilor „de unica folosinta”, putem oricand verifica lista cu cerintele minime de sistem necesare rularii Windows 7 publicate de Microsoft in site-ul oficial.

Am folosit Windows 7 ca pe un exemplu. Sa nu uitam ca atat sistemele de operare cat si aplicatiile (in general), dispun pe site-ul oficial de o lista cu cerinte minime pentru rulare. Asadar, pentru a rula Windows 7 necesitam un procesor de minim 1 GHz. Asta vrea sa spuna ca in cazul in care dorim sa instalam in calculator si Yahoo! Messenger, de exemplu, trebuie sa ne asiguram ca in timpul rularii acestei aplicatii procesorul nu va fi solicitat la maxim si nici memoria RAM utilizata in totalitate.

Vrea sa spuna asta ca in cazul in care stim ca vom rula in orice moment aplicatia Yahoo! Messenger e mai bine sa dispunem de un procesor de minim 1,3 GHz ?!? Da! In plus, sa tinem cont de faptul ca cerintele minime nu sunt nici pe departe cele ideale.

Intotdeauna ne vom orienta spre utilizarea unui calculator ale caror caracteristici sa depaseasca consumul total de resurse rezultat din urmatorul calcul:

 • consum sistem de operare + consum aplicatii & servicii active

1.3. Mentenanta software = zero => calculatorul se blocheaza

1.3.1 Fisierele temporare

In timpul utilizarii sistemului de operare si a aplicatiilor instalate in acesta sunt acumulate numitele „fisiere temporare” de care probabil ai auzit vorbindu-se. Aceste fisiere contin date nefolositoare care nu fac altceva decat sa ocupe spatiu degeaba. Chiar daca insusi sistemul de operare precum si anumite aplicatii dispun de functii care permit eliminarea fisierelor temporare, eu va recomand sa utilizati aplicatii precum CCleaner pentru a reliza curatarea:

Calculatorul se blocheaza ? Curata temporarele!1.3.2. Fragmentarea Hard Disk-ului

Zilnic adaugam, extragem mutam si copiem fisiere pe Hard Disk insa aceste operatii aparent „inocente” pot provoca ceea ce specialistii numesc „fragmentarea Hard Disk-ului”. Asta vrea sa spuna ca datele sunt plasate pe Hard Disk fara a se tine cond de o regula si din acest motiv sistemul de operare lucreaza mai mult cand i se cere deschiderea sau localizarea anumitor fisiere.

E ca si cum ai avea o biblioteca organizata prost, formata din cateva mii de carti si ai vrea sa gasesti rapid o carte anume; cartile nefiind asezate in functie de anumite criterii, localizarea cartii ar presupune munca in plus.

Pentru functionarea Hard Disk-ului la o performanta cat mai buna se recomanda realizarea periodica a defragmentarii.

Defragmentarea Hard Disk-ului

Defragmentarea poate fi realizata cu utilitarul integrat in sistemul de operare, Disk Defragmenter, ori cu o aplicatii terte precum Auslogics Disk Defrag, UltraDefrag, etc.

1.3.3. Itemuri incorecte in registru ori prost organizate

Curata registrul sistemului de operareNu doar Hard Disk-ul sufera de fragmentare ci si registrul. In registrul sistemului de operare sunt inregistrate principalele motificari realizate asupra acestuia. Din pacate, multe aplicatii nu sterg itemurile create in registru in momentul instalarii lor atunci cand le dezintalam si din aceasta cauza este posibil ca in registru sa existe itemuri care nu servesc la nimic.

Va recomand sa analizati si sa curatat periodic registrul Windows-ului pentru a-l mentine in conditii optime functionarii fara incidente a sistemului de operare.

Merita sa stiti ca datorita starii proaste a acestuia calculatorul raporteaza erori destul de des si se blocheaza la realizarea anumitor actiuni absolut normale.

Important: Inainte de curatarea registrului realizati un back-ul al acestuia. Folositi intotdeauna in acest scop aplicatii recomandate de cineva de care sunteti convinsi ca stie despre ce vorbeste (eu va recomand CCleaner).

1.3.4 Aplicatii de mentenanta si optimizare

Pentru a evita sa realizati fiecare actiune in parte va sfatuiesc sa descarcati, instalati si folositi aplicatii de mententanta si optimizare capabile sa curete temporarele si registru, sa defragmenteze hard disk-ul, sa realizeze operatii generale de optimizare. Daca vreti o solutie gratuita atunci va voi recomanda aplicatia Advanced SystemCare Free; daca preferati o aplicatie comerciala recomandata de majoritatea expertilor in Windows, atunci TuneUp Utilities este alegerea perfecta.

1.4. Drivere lipsa / neactualizate => calculatorul se blocheaza

Calculatorul se poate bloca frecvent si din cauza ca anumite drivere lipsesc ori versiunea instalata a acestora este veche / beta. Chiar daca exista multe programe care ne permit instalarea si actualizarea driverelor in mod automat (ex: DriverEasy), eu va rocomand ca inainte de folosirea unei astfel de aplicatii sa consultati site-ul web al fabricantului (calculatorului ori a componentului). In cazul in care nu cunoasteti componentele a caror drivere lipsesc, puteti utiliza System Spec pentru a le identifica.

1.5. Sistemul este infectat cu virusi, malware, adware, spyware, etc.

Virusii sunt vechi dusmani ai performantei si din acest motiv se recomanta utilizarea in orice moment a unei solutii antivirus ce se actualizeaza zilnic. Totusi, in cazul in care considerati ca antivirusul vostru nu functioneaza asa cum ar fi trebuit sa o faca si credeti ca sistemul se blocheaza din cauza virusilor, va recomand sa realizati o scanare a calculatorului cu un antivirus online.

Scanare Online

1.6. Componentele se infierbanta mult => calculatorul se blocheaza

Calculatorul se blocheaza din cauza temperaturilor ridicate

Calculatoarele ventilate prost se blocheaza foarte des; temperaturile ridicate impiedica functionarea in conditii optime a componentelor care uneori se opresc pentru a nu lua foc (la propriu).

E bine de stiut ca fabricantul a dotat calculatorul cu ventilatoare capabile sa-i raceasca suficient acele componente „care au prostul obicei sa se infierbante”. Din pacate fabricantul nu a putut dota calculatorul cu un sistem care sa permita intrarea aerului si in acelasi timp sa impiedice filtrarea prafului si a scamelor in carcasa. Din aceasta cauza va recomand sa curatati periodic (la maxim 6 luni), toate ventilatoarele calculatorului si in cazul in care observati ca unul dintre ventilatoarele instalate nu functioneaza corect sa il inlocuiti cu unul nou.

Pentru a cunoaste temperatura principalelor componente puteti utiliza aplicatia SpeedFan.

1.7. Componente prost alimentate, incompatibile sau defecte

Sursa de alimentareAm instalnit cazuri in care (e drept, destul de rar), calculatorul se bloca des ori monitorul nu primea semnal video deoarece sursa de alimentare nu furniza energia necesitata de catre sistem. Acest lucru se intampla de obicei in cazul calculatoarelor in care anumite componente au fost schimbate cu altele de caracteristici superioare fara a se tine cont de capacitatea sursei de alimentare.

Componentele noi avand un consum de energie superior celor extrase, acestea sunt alimentate insuficient si din acest motiv pot provoca blocari repetate ale calculatorului.

1.7.2. Componente incompatibile => calculatorul se blocheaza

Componentele instalate in calculator trebuie sa fie intotdeauna compatibile intre ele.

De exemplu, pentru a instala un nou modul de memorie RAM in calculator trebuie sa tinem cont de toate caracteristicile celui existent si sa ne asiguram, inainte de achizitionarea celui noi, ca ambele sunt compatibile in proportie de 100%.

1.7.3 Componente cu defectiuni => Calculatorul se blocheaza

Calculatorul se blocheaza si in cazurile in care anumite componente ale calculatorului (Memoria RAM, Hard Disk-ul, etc), au sufera defectiuni. In cazul in care ati observat ca sistemul se blocheaza fara un motiv anume, incercati sa substituiti pe rand principalele componente pana cand identificati „vinovatul”.

1.8 Alte cauze care pot provoca blocarea calculatorului

Logic, mai exista si alte cauze care pot provoca blocarea calculatorului insa nu la fel de intalnite precum cele prezentate mai sus. Daca din punctul vostru de vedere totul este ok in calculator insa acesta se blocheaza, va sfatuiesc sa mergeti cu el la un service autorizat de catre fabricant ori vanzator.

Daca aveti ceva de adaugat la acest articol nu uitati ca formularul de trimitere a comentariilor va sta la dispozitie pentru a ne face cunoscute (mie si altori cititori ai blogului), orice sfaturi, pareri sau indicatii.

Windows

21 Comentarii

 1. Calculatoarele se blocheaaza din doua motive temperatura prea mare la un moment dat vara si daca se depaseste numarul de 60 aplicatii + programul de operare windows,linux,mac etc.Rezolvarea e o ventilatie buna pentru o temperatura optima de 34,35 grade celsius si o sursa de curent,putere de la 500-1200w/ora.
  Chiar daca depasiti 60 aplicatii + program de operare nu prea are voie sa se blocheze pentru ca daca are o sursa de la 500w consuma mai mult curent electric daca are sursa de putere.
  Eu rulez 120 aplicatii la prnire + 80 drivere pe windows xp si nu are nimic probleme cu blocarea.

 2. Am un PC cu urmatoare configuratie :
  Procesor: AMD ATHLON II x2 215 ~2,7ghz
  2 Gb ram DDR 2
  Nvidia 8400 GS 512 MB DDR 3
  HDD Western DIgital 320 GB
  placa de baza Biostar mcp6b m2+
  Componentele nu se incing,am ultimele drivere instalate dar PC se blocheaza in jocuri(wow,war3,nfs carbon etc)
  Acum 1 ora mia dat urmatorul crash:
  http://i51.tinypic.com/vcrkhd.jpg
  Care ar fi cauza blocarii Pc-ului?? Nu am acces in unitatea centrala fiindca este in garantie PC-ul!

 3. Am luat driver-ul,l`am instalat si problema persista!
  Initial am avut o placa ATI RADEON HD 4350 care de asemenea se bloca ca si aceasta!
  Sa fie o problema cu sursa??Deoarece am intrebat un prieten si mi-a spus ca lui asa i s-a rezolvat o problema asemanatoare!
  Nu am gasit niciun software/appz care sa`mi arate puterea si voltajele sursei,si din cate am inteles nici nu exista!

  • Eroarea pare a fi de la driver, nu ar fi exclus ca sursa sa aiba ceva probleme si sa nu ofere necesarul de putere. Totusi, inainte de a cumpara o sursa noua cred ca ar fi mai convenabil sa imprumuti una de la cineva.

 4. Nu cred ca e de la drivere fiindca dupa cum am spus am avut alta placa video si se bloca si aceea,eu am o sursa de 600 watts dar nu am acces in unitate fiindca e in garantie !

 5. Mi se blocheaza PC-ul cand deschid un joc intotdeauna :((. Sa va dau niste date despre PC paote va ajuta cu cv dar is disperat trebuie sa dau mereu un restart ca sa mearga dar in ultimul timp nici cu restarturile nu mei merge :(((
  windows version: Windows XP Service Pack 2, 5.1, build: 2600
  windows dir: C:WINDOWS
  CPU: AuthenticAMD AMD Sempron(tm) 2600+ AMD586, level: 6
  1 logical processors, active mask: 1
  RAM: 1341640704 total
  VM: 2147352576, free: 2061520896. Va rog ajutatima !!!!

 6. Intotdeauna un OS piratat nu functioneaza ca unul cumparat, chiar daca il activam (prin diverse metode) mai ales dupa actualizari (in special Win 7) de aceea nu faceti actualizarile. Un win bun chiar foarte bun este win 8.1, functioneaza aproape ca un linux si chiar am vazut ca se apropie ca aspect de acesta.
  Folosesc ubuntu de cativa ani si nu s-a blocat niciodata chiar daca l-am torturat rau de tot.
  Deci daca nu sunteti inebunit/a dupa jocuri instalati un linux (face tot ce face si win) sau win 8.1 care se misca in directia buna.

  • În mare parte sunt de acord cu ceea ce spui, cu Linux și Windows 8.1, însă, afirmația că „un OS piratat nu functioneaza ca unul cumparat” este total neîntemeiată. Nu încurajez pirateria, însă, poți folosi un OS piratat în EXACT aceleași condiții ca unul licențiat, îl poti actualiza fără grijă (Automatic Updates). Posibil că tu nu ști ce și cum, însă cele afirmate de mine sunt în cunoștință de cauză.

 7. Salut, am si eu o problema cu PC-ul, de vreo doua zile incoace se blocheaza , nu in jocuri, acolo merge bine, se blocheaza din senin, ramane imaginea pe monitor din momentul blocarii si nu mai pot face nimic, doar reset. Daca ma poate sfatui cineva ii multumesc anticipat.

  • Probabil este vreo incompatibilitate între un program sau hardware nou instalat. Verifică-elimină ce ai instalat recent. De asemenea, vezi ce scrie în Event Viewer la process ID. Caută ceva, vreun proces care îți mănâncă resurse mai mult decât e normal în Task manager.

 8. Buna am si eu o problema am cumpărat un calculator Hp nou in Decembrie si in fiecare zi deblochează chiar de 3 ori pe zi rămâne imaginea dar nu mai merge absolut nimic trebuie sa scot cablu de alimentare si să i-l repornesc. Calc e in garantie dar am nevoie in fiecare zi de el cum pot sa fac sa imi dea altul la fel de la magazinul de unde l-am cumpărat deoarece nu pot aștepta 2saptamani pana i-l aduc ei înapoi probabil exact in starea in care este acum!i-am dat reset de 3 ori temperaturile sunt normale i-l folosesc doar pentru internet si nu am nimic instalat pe el doar 4programe(WORLD ,bs player ,winamp,messengerul )programele le-am luat de pe situl oficial!poate a mai întâlnit cineva problema!va multumesc!si succes
  (Se blochează )scuze

 9. Bună-seara, O altă cauză care duce la blocarea calculatorului este dată de către aplicaţiile din unele pagini web. Să dau doar un exemplu: atunci când deschid un blog sau un website de interes, constat că, bunăoară, în Internet explorer 9, 10 sau chiar 11 sau chiar în Firefox, pagina se încarcă uneori greoi, sau după deschiderea legăturii către aceasta, browser-ul pur şi simplu stă pe loc mai bine de 20 de secunde, după care, târâş grăpiş, abia încarcă pagina aia care o sumedenie de aplicaţii, script-uri şi conţinut multimedia, iar când să se încarce astfel încât să poată fi văzut întreg conţinutul site-ului, atât browser-ul cât şi PC-ul s-a blocat de nu mai răspunde la comenzi. Caz concret: Am un laptop Acer extensa 5630, cu procesor Intel core duo, de 2 GHZ, 2 GB ram, DDR 2, pe care încă mai am instalat Windows XP service pack 3, în dual boot cu Vista Ultimate 32 bit; (ambele versiuni de Windows sunt pe 32 de biţi). XP este instalat pe partiţia standard C a hard-disk-ului principal, iar Vista, – pe un SSD de 120 GB pe care l-am introdus într-un adaptor caddy, în locul unităţii optice. Aşadar, acum vreo 3 zile, vrând să citesc un articol de pe un blog, am constatat că IE 9 s-a blocat imediat ce a încărcat pagina cu pricina. Faza cea mai de trăsnaie este că laptop-ul nu mai răspundea de nici o culoare la comenzi, astfel că am fost nevoit să fac o repornire forţată. În Firefox, – fix la fel. Am bootat Windows XP am deschis inbox-ul cu mail-ul în care se afla link-ul către articolul cu pricina, l-am deschis, bineînţeles, cu Internet explorer 8. Culmea ironiei! A mers super, aşa că am putut citi acel articol absolut fără probleme. O altă problemă, însă de data asta, ceva mai specifică ce poate crea blocarea computerului, este aceea că, dacă este utilizat un cititor de ecran cu voce, aşa cum de pildă fac eu, apare un conflict între unul sau mai multe script-uri de pe pagina web, şi cititorul de ecran, în speţă, în cazul meu, Jaws, de la Freedom scientific, şi asta, indiferent dacă utilizez Internet explorer, Firefox sau Chrome pentru a deschide o pagină web care se dovedeşte că are probleme. Aşadar, am constatat că unele aplicaţii merg uneori mai prost pe o versiune ceva mai recentă de Windows decât pe una mai veche cum este XP; tot aşa şi cu unele pagini web deschise în versiunile cele mai recente ale browser-elor. O spun pentru că şi după achiziţionarea unui laptop nou, care, cel puţin pare că este mai capabil decât acesta, în sensul că procesorul are 4 nuclee şi pe deasupra are şi 4 GB ram, întâmpin aceeaşi problemă chiar şi când deschid facebook-ul şi citesc ceva. Habar n-am cum poate fi rezolvată problema asta într-un alt mod în afară de ştergerea istoricului şi a fişierelor temporare din browsere, a celor din Windows, defragmentarea hard-disk-ului sau chiar curăţarea cache-ului DNS, lucru pe care chiar am început să-l fac mult mai des în ultimul timp. Presupun că paginile web necesită un hardware de cel puţin 8 ori mai puternic decât ceea ce avem noi în mod obişnuit.

 10. Salutare. Si pc-ul meu se blocheaza numai cand fac browsing in momentul cand dau cautare ramane blocat 15-20 secunde dupa care isi revine singur sau in momentul cand vad un film online indiferent daca s-a incarcat tot filmul. Un sfat va rog frumos. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *