Personalizare Windows 8 după instalare

În articolul anterior am văzut cum se instalează Windows 8 așa că vom continua cu personalizare acestuia după instalare, adică imediat după vederea ferestrei în care ni se cere să selectăm culoarea predominantă din interfața Modern UI și să indicăm numele cu care PC-ul va putea fi identificat în rețelele la care va fi conectat începând din acel moment.

Personalizare Windows 8: Numele PC-ului

După alegerea culorii și scrierea numelui dorit, facem click pe Next pentru a putea ajunge la Settings, adică locul în care vom putea personaliza setările avansate ale sistemului:

Settings Windows 8

Dacă dorim să optăm pentru utilizarea setărilor expres, ceea ce presupune următoarele:

 • Windows 8 va instala automat atât actualizările importante cât și cele recomandate.
 • Sistemul va fi protejat de SmartScreen contra fișierelor și a site-urilor periculoase.
 • Internet Explorer va cere site-urile pe care le vom vizita să nu ne urmărească istoricul.
 • Vom ajuta Microsoft să îmbunătățească software-ul, serviciile precum și serviciile de localizare trimițăndu-i informații despre configurația sistemului și locația noastră exactă.
 • Vom permite sistemului să caute soluții online la eventualele probleme ce pot apărea.
 • Suntem de acord ca programele să afișeze conținut personalizat în funcție de numele, locația și fotografia contului nostru.
 • Dorim activarea partajării fișierelor și conectarea la dispozitivelor din rețeaua la care suntem conectați în prezent.

… vom face click pe butonul „Use express settings” pentru a continua. În caz contrar, pentru a personaliza setările după bunul plac vom face click pe butonul „Customize„. Dacă am ales ultima variantă, la pasul următor, în cazul în care nu dorim partajarea de fișiere cu alte calculatoare din rețea și nici nu vom utiliza dispozitivele conectate la aceasta, vom apăsa butonul al doilea:

nu partaja fișiere...

În continuare vă recomand să:

 • Permiteți sistemului de operare să instaleze actualizările importante și/sau recomandate.
 • Să permiteți descărcarea automată a driverilor și aplicațiilor dispozitivelor conectate la PC.
 • Să dezactivați verificarea fișierelor de către Microsoft prin Windows SmartScreen Filter.
 • Să dezactivați verificarea site-urilor vizitate și a descărcărilor realizate de către Microsoft prin Internet Explorer SmartScreen Filter.
 • Să luați decizia dorită în ceea ce privește trimiterea de Do Not Track către site-urile pe care le vizitați. Eu am dezactivat această funcție deoarece nu o consider deloc necesară dar, repet, alegeți varianta care vă convine cel mai mult!

Dacă nu aveți alte preferințe în ceea ce privesc setările de la acest pas, după personalizare, panoul ar trebui să arate așa cum îl puteți vedea mai jos (click pe imagine pentru a o mări):

Setări personalizate

După realizarea configurării dorite vom apăsa butonul Next pentru a trece la pasul următor și unde, în cazul în care nu vreți altceva, vă recomand să lăsați toate butoanele pe Off, adică așa cum sunt ele implicit, apoi să treceți mai departe.

setări implicite

La „Check online for solutions to problems” recomandarea mea este să renunțați la raportarea erorilor pentru găsirea soluțiilor deoarece nu ne ajută cu mare lucru. Dacă observăm că Windows raportează o eroare, scriem identificatorul acesteia în Google și ne va fi mult mai ușor să dăm cum soluția decât prin intermediul acestei funții.

În ceea ce privește activarea listei de compatibilitate luați decizia pe care o doriți. Eu am renunțat la această caracteristică deoarece nu-i văd rostul devreme ce nu vizitez site-uri de pe vremea bunicilor și nici proiecte realizate de amatori deoarece consider că un site prost realizat nu are în spate persoane capabile să mă ajute în vreun fel.

solutionarea problemelor si partajarea informatiilor

Atenție mare la partajarea informațiilor cu programele instalate în PC. E vorba de o caracteristică nouă în Windows, foarte des întâlnită în rândul dispozitivelor cu Android sau iOS, care permite (sau nu) utilizarea informațiilor contului nostru cu Microsoft (o altă chestie nou-nouță în Windows) de către aplicațiile utilizate. Dar haideți să vedem pe scurt ce implică această caracteristică.

Există aplicații pentru Windows 8 care ne vor permite să conversăm cu prietenii de pe Skype, să ne citim email-urile primite, să ne logăm pe anumite servicii cu ajutorului contului Microsoft (Hotmail, Live, Outlook.com, etc.). Aceste aplicații trebuie să aibă acces la informațiile contului nostru deoarece altfel nu ne vor fi de nici un folos.

Același lucru se va întâmpla și cu aplicațiile menite să ne ofere informații referitoare la locația în care ne aflăm (aplicații care utilizează GPS-ul, de exemplu) precum și cele restricționate la o anumită zonă geografică. Bineînțeles că în cazul unul laptop ori desktop funcția GPS nu ne este de foarte mare folos, dar aceasta își are rostul în cazul tabletelor, iar Windows 8 poate fi instalat și pe acestea (și am folosit cuvântul „poate” pentru a nu spune „a fost creat special pentru tablete”).

Revenind la subiect, vă recomand să lăsați activată opțiunea „Let apps use my name an account picture” și să dezactivați „Turn on Windows Location Platform so apps can ask users for their location„. În acest mod vom permite caracteristicilor Windows 8 —magazinul de aplicații de exemplu— să utilizeze contul nostru Microsoft pentru a ne identifica dar le vom obliga să ne ceară consimțământul în momentul în care vor să ne localizeze geografic.

Personalizarea Windows 8 pe un PC conectat la Internet. Utilizarea unui cont Microsoft Existent la logare (opțional).

Dacă PC-ul pe care tocmai îl configurăm este conectat la Internet, Windows 8 ne va cere să ne conectăm la un cont Microsoft. Dacă dorim acest lucru, vom introduce adresa de email a contului Microsoft în singura căsuța disponibilă apoi vom apăsa butonul Next:

Logare utilizând contul Microsoft

Pentru a ne loga folosind contul indicat va trebui să scriem parola de acces la acesta:

Conectare la contul Microsoft existent

Personalizarea Windows 8 pe un PC conectat la Internet. Crearea unui cont Microsoft nou pentru logare (opțional).

Dacă nu dispunem de un cont Microsoft, putem crea unul dând click pe „Sign up for a new email address„:

creare cont Microsoft

În continuare, pentru crearea contului, ni se va cere să introducem un număr de telefon la care să putem primi codul de confirmare, o adresă de email validă pe care să o putem folosi în cazul în care pierdem sau uităm parola contului Microsoft pe care tocmai o creăm precum și răspunsul la o întrebare secretă care ne va permite resetarea parolei:

date recuperare cont

Continuăm urmând pașii indicați de asistent pentru a duce la bun sfârșit crearea contului.

Personalizarea Windows 8 pe un PC conectat la Internet. Crearea unui cont local pentru logare (opțional).

Chiar dacă PC-ul este conectat la Internet putem opta pentru crearea unui cont local cu care să ne logăm în Windows 8. În cazul în care preferați această variantă, puteți crea un cont local dând click pe „Sign in without a Microsoft account„:

creare cont local

După apăsarea butonului Next va fi afișat un panoul ce ne va prezenta inconvenientele utilizării unui cont local (ignorați-le și treceți mai departe apăsând butonul Local account):

inconvenientele utilizarii unui cont local

Și în sfârșit am ajuns la crearea contului de utilizator convențional, adică acela pe care îl cream imediat după instalarea versiunilor anterioare de Windows. Iar aici cred că nu mai este cazul să vă spun ce aveți de făcut…

Personalizarea Windows 8 pe un PC fără conexiune la Internet Crearea unui cont de utilizator.

În cazul în care tocmai am instalat Windows 8 pe un PC care nu dispune de o conexiune la Internet, după panoul acesta

solutionarea problemelor si partajarea informatiilor

Asistentul sări peste opțiunile de logare utilizând un cont Microsoft și ne va cere automat să introducem numele contului de utilizator și parola pe care le vom folosi la logarea în Windows 8:

După crearea contului asistentul de configurare va aplica setările indicate de către noi până acum și va finaliza configurarea sistemului de operare Windows 8:

finalizarea configurării

După aplicarea setărilor fie vom avea acces la ecranul Start, fie ni se va cere să activăm Windows 8 manual (se întâmplă asta de obicei în cazul în care PC-ul nu este conectat la Internet) pentru a confirma că am utilizat la instalare o cheie autentică:

activare Windows 8

Activarea o putem realiza manual, prin telefon. Toate instrucțiunile de care avem nevoie pentru a valida autenticitatea cheii utilizate la instalare le primim imediat după apăsarea butonului „Activate by phone” afișat în panoul „Activate Windows„:

activare Windows 8 prin telefon

Acestea fiind spuse nu îmi rămâne decât să vă urez un călduros „Bun venit!” în rândul utilizatorilor de Windows 8!

8 comentarii la “Personalizare Windows 8 după instalare”

 1. cristi cred ca acum nu ne ,,speli creierul” cu w8.sper sa mai publici si ceva despre w7 ca astfel ma dezabonez de la blogul tau si caut alta alternativa.E blogul tau,scrii despre ce vrei tu normal,insa sper sa nu te ,,vinzi” :D

   1. Ar trebui ca comentariile referitor la Win 8 in viitor sa contina si pe ce device se foloseste , altfel perceptia spre comparatie nu este concludenta de noi , restul .

   2. Azi am trecut și eu la Windows 8. Nu mă mai întorc la 7 decât așa dacă aș avea nevoie de ceva, dar nu văd de ce. Totul îmbunătățit, „șlefuit, lustruit” comparat cu 7. Consum scăzut de resurse comparat cu 7 și încă multe, multe avantaje mai are. Mulți care spun că „nu-i bun”, o spun fără măcar să-l folosească „așa cum trebuie”, doar nu sunt obisnuiți cu interfață ModernUI sau nu le place și gata Windows 8 „nu-i bun”. De un an de când e în teste l-am folosit foarte puțin si doar în virtual, fără să mă ating de interfața ModernUI prea mult, azi e prima zi și acomodarea se face foarte repede, ba chiar am mai multe avantaje, parcă sunt în 2 locuri deodată etc. Asta-i doar părerea mea.

 2. Buna. Am nevoie de ajutor in sensul ca mi-am achizitionat un laptop cu windows 8 direct pe el in momentul in care mi-am activat contul de personalizare am observat ca adresa de email nu e cea considerata de mine asa cum se face automat pe yahoo .com ci .ro .Cand am obs asta mi-a picat cerul in cap. Intrebarea cum pot schimba adresa de email a contului ca sa pot activa contul de pe Microsoft. Multumesc.

  1. Pentru activarea contului Microsoft trebuie o adresă @hotmail.com, nu @yahoo.com. Dacă nu ai, îți creezi una foarte simplu.

Comentariile sunt închise.