Cum se creează un subdomeniu gratuit DynDNS cu ajutorul D-LinkDDNS

Fiecare dintre noi, avem o adresă IP alocată de ISP. Aceasta poate fi statică sau dinamică. Dinamică, înseamnă că se va schimba la fiecare repornire a calculatorului. Acesta este un dezavantaj în cazul celor care vor să se conecteze de la distanță (remote) la propriul calculator, sau în alte situații. De ceva timp, cei de la DynDNS au întrerupt posibilitatea creării unui subdomeniu gratuit, însă, cu ajutorul altui serviciu, D-LinkDDNS, vă puteți crea un subdomeniu gratuit la DynDNS, grație unei colaborări a celor două servicii. Cei care au o adresă IP statică (se poate achiziționa contra cost), vor avea avantajul formei adresei IP, adică nume-ales.dlinkddns sau dyndns, în loc de cea numerică.

1-Cont D-LinkDDNS-creare-cont

Dacă dețineți un router D-Link, nu mai aveți nevoie de cont pe DynDNS, simplu, vă creeați contul D-LinkDDNS, în router nemaifiind nevoie de intervenție, fiind detectat automat și monitorizat continuu de firma respectivă.

Cei care nu au un astfel de router, vor trebui să-și creeze un cont D-LinkDDNS, chiar dacă pe pagina web respectivă veți fi informați că respectivul cont va fi șters automat. Deci, accesați D-LinkDDNS, apoi dați click pe linkul create an account, completați datele necesare cu o adresă mail validă, unde va trebui să confirmați creearea contului. Apoi vă logați în noul cont, unde va trebui să adăugați un host (Add host).

2-Cont D-LinkDDNS-adaugare-host

Alegeți un nume, Hostname, iar la New IP Address completați aceeași adresă ca la Browser IP Address, apoi dați Save. Acestea fiind făcute, vom asocia acest serviciu cu DynDNS. Deci, va trebui să vă logați cu datele de înregistrare, nume de utilizator și parola, de pe D-LinkDDNS (contul creat), pe DynDNS.

3-Cont D-LinkDDNS-creare-host

Poate vi se pare confuză treaba asta, știind că nu aveți cont pe DynDNS, însă datorită colaborării între cele două servicii, veți fi recunoscut automat. Accesați pagina DynDNS și dați click pe SIGN IN. După autentificare, se va deschide pagina contului, unde veți da click pe Add Host Services.

4-Cont D-LinkDDNS-DynDNS-adaugare-subdomeniu

O altă pagină se va deschide, cea cu opțiunile subdomeniului, unde aveți posibilitatea să mai adăugați un nou host celui creat cu seviciul D-LinkDDNS. La Hostname puteți alege orice nume doriți (va fi verificată valabilitatea), apoi un subdomeniu din lista dropdown. Dați click pe link-ul Your current location IP address pentru completarea automată a adresei IP curente, apoi click pe Activate. Nu completați nimic la IPv6, protocolul nefiind încă folosit în țara noastră.

5-Cont D-LinkDDNS-DynDNS-creare-hostname

Dacă totul a decurs conform celor descrise mai sus, în lista cu serviciile active va trebui să aveți cele două Hostname active. Bineînțeles, va trebui activat subdomeniul DynDNS în router, în cazul altor routere decât D-Link.

6-Cont D-LinkDDNS-DynDNS-lista-servicii

Accesați interfața web a routerului vostru, iar în secțiunea Dynamic DNS completați cu datele subdomeniului DynDNS, nu cele ale D-LinkDDNS, ca în imaginea de mai jos. Atenție la Domain Name, trebuie să fie același cu subdomeniul creat pe DynDNS (imaginea 5). Bifați opțiunea Enable DDNS, vă logați, Login, apoi salvați, Save. Funcționarea serviciului va trebui confirmată cu succes (Connection Status) Desigur, interfața routerului diferă de la o marcă la alta, însă opțiunile sunt similare.

7-Cont D-LinkDDNS-DynDNS-setare-router

Cei cu IP-uri dinamice care se conectează direct la Internet, fără router, vor avea nevoie de clientul DynDNS Updater pentru actualizarea în permanență a adresei IP. În cadrul procesului de instalare, vă recomand să debifați opțiunile Enable Dyn Internet Guide și Allow Dyn to collect anonymous usage statistics. După instalarea clientul, vă autentificați în interfața sa, iar dacă totul este în regulă, va trebui să aveți bulina verde la Status. Clientul DynDNS va rula în fundal, în zona de notificare.

8-Cont D-LinkDDNS-DynDNS-client-updater

Aș dori să fac o precizare, anume, valabilitatea subdomeniului gratuit creat la DynDNS va expira la fiecare 30 de zile, fiind necesară autentificarea pe site-ul DynDNS. Spun acest lucru din experiență, eu având cont gratuit DynDNS de câțiva ani, de când se putea crea în mod direct, fără D-LinkDDNS. Nu știu dacă acest lucru este valabil și în aceste cazuri, însă oricum, dacă așa va fi, veți primi o notificare la adresa e-mail indicată la creearea contului.

Cei care aveți abonament la RCS-RDS, nu avețî nevoie de niciun cont DNS, creearea subdomeniului gratuit se poate face direct în pagina web a contului personal, adresa IP rezultată fiind sub forma nume-ales.go.ro, activarea făcându-se în 15 minute și restartarea conexiunii.

3 thoughts on “Cum se creează un subdomeniu gratuit DynDNS cu ajutorul D-LinkDDNS”

Comentariile sunt închise.