Programe pentru calculator – Windows (2013)

Îmi plac listele anuale cu programe pentru calculator și drept dovadă aștept cu nerăbdare noile recomandări făcute de publicațiile mari, chiar dacă, în cele mai multe cazuri sunt nemulțumit de majoritatea programelor pe care le regăsesc în acestea. Pentru a “rezolva problema”, am să să creez propria-mi listă, logic, bazată pe activitatea pe scopurile în care folosesc eu calculatorul.

Programe pentru calculator (Lista 2013)

O parte dintre programele pe care le folosesc zi de zi în nu sunt gratuite, iar printre acestea mă văd practic obligat să le amintesc pe cele care nu lipsesc niciodată din PC-ul meu, și anume: VMware Workstation, Photoshop, Adobe Ilustrator și Screenpresso. Iar acum, să să vă prezint pe rând, programele gratuite de care nu prea mă despart.

Notepad++ – pentru editarea textelor.


Notepad

Am început cu Notepad++ deoarece este programul pe care îl folosesc cel mai des, dar, dacă nu ești programator, nu prea văd la ce ți-ar putea fi de folos un editor text așa de complex precum acesta. Eu îl rulez în versiune portabilă, precum majoritatea programelor gratuite pe care le folosesc în Windows, dar este disponibil și sub forma unui kit de instalare.

Download Notepad++

CCleaner – pentru mentenanța sistemului


ccleaner

E adevărat că în ultima vreme nu-l mai utilizez la fel de mult precum o făceam altădată, dar, chiar și așa, CCleaner a fost și va mai rămâne o bună bucată de vreme, unul dintre programele mele preferate de eliminare a fișierelor temporare și curățare a registrului. Principalii “vinovați” de simpatia pe care i-o port acestui program sunt cei de la Piriform, care l-au actualizat și îmbunătățit periodic, și au remediat rapid problemele de orice natură ale acestuia.

Download CCleaner

Songr – program de descărcat muzică


Songr_program_de_descarcat_muzica

Cei care nu mă urmăriți de doar două zile, cu siguranță ați observat plăcerea cu care v-am vorbit întotdeauna de Songr, cel mai bun program de descărcat muzică al tuturor timpurilor, din punctul meu de vedere. De fiecare dată când îl deschid, sunt convins că voi găsi melodia pe care o caut și în același timp nu pot să nu mă gândesc că într-o zi, așa cum deja se întâmplă în Franța, pentru a da un exemplu, utilizarea sa va deveni ilegala și în România, iar atunci, va trebui să recurg la alte surse dacă vreau să ascult offline acele melodii care “curg” în mod obișnuit pe Jango.

Download Songr

VLC Media Player – pentru redarea filmelor


VLC Media Player

VLC Media Player îmi place în mod special datorită faptului că este multiplatformă și dat fiind modul în care îmi câștig existența, utilizez mai multe sisteme de operare, iar posibilitatea de a dispune de același program, cu aceleași opțiuni, indiferent de platforma folosită, este un factor care are un cuvânt important de spus la alegerea soluției “perfecte”. În schimb, pentru Windows, mai ales pentru cei care au nevoie de subtitrările filmelor pe care le văd pe PC dar și celor care vor un sunet de foarte bună calitate, recomand BSPlayer sau PotPlayer; iar asta deoarece VLC e puțin stupid când vine vorba de setări făcute din mers, cum ar fi modificarea mărimii subtitrării, solicitând repornirea pentru aplicarea noilor setări. În schimb, la celelalte nu e nevoie și mai mult de atât, PotPlayer, este unul dintre programele de redare video care oferă cea mai bună calitate a sunetului dintre toate cele pe care le-am folosit până în momentul de față.

Download: VLC | BSPlayer | PotPlayer

AIMP3 – pentru redarea melodiilor


AIMP3

Nici nu mai țin minte anul în care am renunțat la Winamp, dar îmi aduc aminte că în acel moment o făcusem în favoarea programului iTunes, de la Apple. Dar și la iTunes, cel puțin pe Windows, am renunțat imediat ce am cunoscut și probat AIMP2, la recomandărilor unui amic din Petroșani, cunoscut tot prin intermediul blogului. Ce face AIMP3 spre deosebire de Winamp?!? Nimic special în afară de faptul că este mai puțin pretențios din punct de vedere al resurselor și că are o interfață mai puțin…. “împopoțonată”; da, cred că acesta este cuvântul perfect…

Download AIMP3

Skype – pentru convorbiri VoIP


Skype

De nu am să mă pot despărți atât timp cât voi continua să lucrez pentru clienți din alte țări, și nici înainte ca toți cei cu care țin legătura, prieteni sau membrii ai familiei nu se vor muta în România. Cu alte cuvinte, sunt “condamnat” să-l folosesc, dar o fac cu plăcere, deoarece, la fel ca VLC, este multiplatformă. Calitatea convorbirilor este superioară celorlalte servicii similare și mai mult de atât, este gratuit pentru convorbiri între utilizatori.

Download Skype

µTorrent – pentru a descărca fișiere de pe rețeaua BitTorrent


µTorrent

µTorrent este, ori cel puțin asta îmi place să cred, programul perfect pentru descărcarea fișierelor de pe rețeaua , iar atât timp cât pentru a accesa Hulu sau oricare dintre serviciile ce oferă online serialele cu audiență mare în SUA te vezi nevoit să apelezi la tot felul de trucuri care mai de care mai ingenioase, acesta nu va lipsi din calculatorul meu. I’m sorry Hollywood!

Download µTorrent

Windows Live Writer – pentru publicarea articolelor pe blog


Windows Live Writter

Scriu pe mai multe bloguri și din acest motiv, printre altele, mi-e mult mai ușor să o fac de pe Windows Live Writer decât din editoarele web ale WordPress ori Blogger. Faptul că acest program oferit gratuit de Microsoft permite gestionarea mai multor bloguri în același timp, că sincronizează tema blogului, categoriile și etichetele existente, că automatizează unele acțiuni precum adăugarea automată a link-urilor pe anumite cuvinte presetate, îmi ușurează nespus de mult pasiunea care îmi ocupă cea mai mare parte a timpului. Dacă ai un blog, trebuie să-l încerci!

Download Windows Live Writer

Startup Delayer- pentru o pornire mai rapidă a sistemului


Startup Delayer

Teoretic, în Windows 8 nu este necesar un program precum Startup Delayer dacă avem activată caracteristica fast-startup, dar cum funcționarea acesteia este grav afectată pe calculatoare cu sisteme dual boot, adică în care folosim în paralel și Windows, și ne vedem obligați să o dezactivăm, eu recomand folosirea sa. Cât despre rularea pe calculatoarele cu Windows 7 sau orice altă versiune de Windows anterioară,  chiar n-are rost să mai stați pe gânduri.

Download Startup Delayer

7-Zip – pentru arhivarea și dezarhivarea fișierelor


7-zip

Dintre toate programele de arhivare și dezarhivare a fișierelor existente în momentul de față, de la WinRAR la KuaiZip, 7-Zip este singurul program multiplatformă compatibil cu cele mai multe tipuri de compresie, de la .exe la .tar, și care totodată se integrează perfect în sistemul de operare, înlocuind capacitatea acestuia de dezarhivare. Este rapid, admite parolarea și criptarea arhivelor pe care le generează și are un consum foarte modest de resurse în timpul rulării.

Download 7-Zip

Revo Uninstaller – pentru dezinstalarea programelor


Revo Uninstaller

Dacă instalezi și dezinstalezi frecvent programe în calculator, atunci ai nevoie neapărat de un soft care să monitorizeze și gestioneze procesele de dezinstalare, iar asta deoarece majoritatea aplicațiilor au prostul obicei să lase în urmă fișiere inutile care nu fac altceva decât să ocupe inutil spațiu pe disc și, în unele cazuri, să îngreuneze funcționarea sistemului. În ce mă privește, prefer Revo Uninstaller înaintea oricărei alte soluții, dar există și alternative decente.

Download Revo Uninstaller

UltraDefrag – pentru defragmentare și optimizare Hard Disk


UltraDefrag

Ar fi nemaipomenit dacă aș dispune de câte un SSD pe fiecare dintre sistemele pe care le folosesc, dar cum nu-mi permit asemenea capriciu, pe calculatoarele cu Hard Disk-uri clasice mă văd obligat să realizez periodic o defragmentare și optimizarea a acestora; asta dacă vreau ca Windows precum și programele instalate în PC să se miște cât de cât decent. Personal, am o părere foarte bună despre Diskeeper, dar costă exagerat de mult iar licența pe care o aveam a devenit inutilă de ceva timp. Acum folosesc versiunea portabilă a UltraDefrag, și de moment sunt foarte mulțumit de rezultatele obținute cu el, așa că vi-l recomand și vouă.

Download UltraDefrag

Alte programe pentru diverse acțiuni…


Belvedere este preferatul meu când vine vorba de organizarea fișierelor descărcate de pe net, în timp ce Recuva mă ferește de neplăcerile provocate de ștergerile accidentale. Cu ImgBurn îmi scriu toate CD-urile și DVD-urile de care am nevoie, în general ISO-uri ale sistemelor de operare, iar sincronizarea fișierelor între dispozitive o realizez cu Dropbox. Cu Handbrake și Freemake, mă asigur că nu voi întâmpina probleme la conversia între diferite tipuri de fișiere multimedia, iar Panda Cloud Antivirus îmi protejează sistemul de software-ul rău intenționat. Foxit Reader, programul cu care citesc documentele PDF, precum și Evernote, pe care îl folosesc pentru scrierea notițelor, sunt încă două dintre programele de care nu m-am mai despărțit de o bună bucată de timp. Restul programelor, neamintite în lista de față, așa cum vă spuneam și în alte ocazii, vin și pleacă imediat ce m-au plictisit…

29 thoughts on “Programe pentru calculator – Windows (2013)”

 1. Multumesc pentru recomandari. Am folosit pe windows 7 revouninstaler. Imediat ce am trecut la windows 8 revouninstaler nu a mai functionat. In timpul scanarii avansate se blocheaza. Gresesc eu pe undeva? Tu il folosesti pe windows 8? Multumesc pentru eventuale lamuriri.

  1. La mine funcționează perfect pe Windows 8, chiar acum am făcut câteva dezinstalări în modul avansat și n-au fost probleme. Folosesc Revo 1.04.

 2. O lista destul de detaliata. O parte din programe se afla si in pc-ul meu. Vad ca screenshot-urile sunt facute pe Windows 8. Te-ai reintors la el?

 3. Da și nu. L-am reinstalat și configurat de vreo trei zile pentru a crea o imagine de sistem în ideea să o am „acolo” pentru orice eventualitate. Am făcut deja acest lucru, dar cum până acum n-am avut nici timp și nici motive să mă reîntorc iar la Windows 7, am rămas pe 8. Oricum, dacă peste câteva zile voi lucra iar de pe W7, să nu te mire. E ceva normal la mine.

 4. Skype e naspa.La apeluri video am un zgomot de fundal de zici ca esti intr-un avion care decoleaza si creste progresiv pana nu se mai aude nimic.

  1. Asta nu e normal să se întâmple. Ce versiune de Skype folosești? Ai driverele audio la zi? Ai încercat și cu alt microfon? Apropo de „Skype e nașpa”, cunosc mulți care spuneau că „Photoshop CS6 e praf” doar fiindcă se mișca greu pe calculatoarele lor cu 512 MB de RAM. Deci, permite-mi să nu fiu de acord cu tine.

    1. Altfel stăm de vorbă. Eu am avut probleme pe W8 cu driverul generic, dar nu genul de probleme pe care le experimentezi tu, ci întreruperi. Parcă se „înneca”… Am instalat manual driverul, apoi a revenit totul la normal.

 5. Așteptam acest gen de articol ca pe „o pâine caldă”. Îmi place când ne recomanzi numai și numai programe gratuite pentru a nu ne complica existența și securitatea SO-ului cu crack-uri, keygen-uri etc. Îți doresc cât mai multă inspirație în continuare!
  P.S:1. Știu că în Win 8 la click dreapta pe o imagine ISO sau orice alt format avem opțiunea „Mount”, dar ce ne recomanzi pe Win 7? ; 2. Am observat că recomanzi numai Dropbox, celelalte servicii de acest gen (GDrive, SkyDrive etc.) numai sunt valabile, de asemenea programele de gen Launchy și Everything? ; 3. Pentru Internet Browsing alegi…? Poți să ne recomanzi câteva Add-ons / Extensii „must have”, te rog? ; 4.Pentru Windows Maintenance doar cele enumerate sau consideri că un pachet în genul celui de la Advanced Sys.Care este mai bun?
  Scuze pentru atâtea curiozități dar de când merg „pe mâna ta” numai de la foarte bine în sus se mișcă PC-ul..Mulțumesc pentru asta!

  1. Pentru montarea imaginilor ISO în W7 folosesc DAEMON Tools (vers gratuită) și/sau Gizmo Drive. SkyDrive încă mai folosesc, dar îl țin doar pe post de backup, fără a utiliza un client desktop pentru sincronizare. Rămân la Dropbox deoarece, așa cum am mai spus, am vreo 25 GB de spațiu și intenționez să trec în scurt timp la un pachet PRO. Google Drive îmi place, dar am renunțat la el deoarece ii simt lipsa pe Ubuntu.
   Ciudat e că Everything am uitat. Bine, nu în sensul că nu l-am inclus în listă, ci în sensul că nu-l mai folosesc de câteva săptămâni. N-am avut nevoie de el de când cu SSD-ul care, la cât e de mititel, nu îmi permite să țin mare lucru pe el, iar pe HDD-urile externe am totul foarte bine organizat.
   Pentru browsing, folosesc Firefox, din motivele precizate și aici.
   Despre extensii, de moment îti post spune că folosesc LastPass și cam atât. În Chrome, de altfel motivul pentru care îl mai am încă în PC, am o listă destul de măricică de extensii utile și prefer să scriu un articol detaliat despre ele. Va veni curând.
   Cu Mentenanța, de când cu SSD-ul, am lăsat-o mai moale, mergând pe ideea că având Windows-ul configurat „ca la carte”, în afară de curățarea registrului și a temporarelor, nu mai trebuie făcut altceva. Totuși, dacă simți nevoia de un astfel de soft, cred că ASC e cea mai bună soluție gratuită în momentul ăsta.
   Cât despre întrebări, nici o problemă, îmi place să răspund atât timp cât sunt la subiectul articolului și nu sunt stupide; adică, genul de întrebări la care ai găsi răspunsul pe Google. La tine nu a fost cazul și apreciez asta!

 6. Este cam pe lângă subiect, dar nu pot să nu remarc faptul că unele programe pe care le ai sunt în limba română (paremi-se că și interfața Windows 8). Nu am nimic împotriva limbii române, însă cred că traducătorii respectivelor programe nu fac alceva decât să traducă „mot’ a mot'” din limba engleză. Nu se străduiesc să facă o oarecare interpretare…pur și simplu, Google translate…atât! Și ce iese, cum „sună”…vai de mama lor! Un exemplu mai sus, în screenshot (apropo’, la asta cum i-o spune, „împușcătură de ecran”?!?!?), „vânător” (Revo), sună ca dracu’! În multe programe, în limba engleză, există un buton „GO!”, în română, cică, „Dute!” UNDE??? Google translate și-a îmbunătățit într-o oarecare măsură traducerea în limba română, dar mai are mult până la a fi acceptabil. Cam vreo doi ani în urmă, era un dezastru. Exemplu:
  -boot in Windows -engleză original
  -cizmă în ferestre – Google translate NO COMMENT!
  Repet, nu am nimic împotriva limbii mele materne, însă niciodată nu am instalat un program în limba română din motivele expuse mai sus. Și nici nu am s-o fac, cred, vreodată. Ah, și încă ceva, la începuturile mele în ale calculatorului, am pus interfața Windows în limba română. Dar când aveam de căutat ceva cu funcția Search, în 90% din cazuri nu găseam! Nu a durat mult și am revenit la engleză. Și găseam…

  1. Limba română o am doar pe mașina virtuală, folosită de regulă la realizarea tutorialelor. Argumentele pentru care prefer engleza sunt aceleași pe care le-ai expus tu. Totuși, există și programe traduse și adaptate excelent în limbă română; Skype, de exemplu.

 7. Asa numita „curățare a registrului” este de natura psihologica avind un efect placebo , numai cei ce cred intradevar in asa ceva au impresia ca dupa „curățare” calculatorul lor a devenit mai stabil sau mai rapid. De la Windows XP incoace, o astfel de curatare a bancii de date nu-si mai are rostul .
  Registry si BIOS sint ceva pentru „profesionisti” si trebuie lasate in pace atita timp cit calculatorul functioneaza , altfel ne putem creea foarte mari neplaceri .

 8. Eu personal nu tin mai mult de doi ani un Computer , Tableta , Laptop sau Smartphone , asa ca nu am nevoie de curățarea sistemelor lor de operare

 9. Salut Cristi!Programe k programe,dar ce browser folosesti?Asta nu ne-ai spus.Am fi si noi interesati ce folosesti!Curiozitatea! :)

 10. intr-o oarecare masura, programele mele se aseamana cu ale tale. Oricum pentru unele dintre ele prefer pe cele gratuite, nu cele crackuite/ platite.

 11. Felicitari pt articol, foarte interesant. Constat ca folosesc si eu multe din programele gratuite recomandate de tine. La care din ele folosesti varianta portabila?
  Din pacate, cu Startup Delayer nu am reusit sa reduc timpul de pornire in Windows XP (desi am doar Avast, PC Tools Firewall Plus si Malwarebytes Pro).
  M-ar interesa un articol despre BitTorrent si Hulu sau cum putem vedea online serialele celebre in SUA (ce trucuri sunt necesare?).

Comentariile sunt închise.