Monitorizarea consumului de memorie RAM al proceselor cu Process Piglet

Orice utilizator ar trebui să cunoască limitele funcționării calculatorului său, respectiv configurația hardware. În funcție de acești parametri își va alege programele care pot fi rulate în calculator. Astfel, la o cantitate redusă de memorie RAM instalată, va resimți rularea unor programe care solicită un consum semnificativ de memorie. Process Piglet, un program gratuit și portabil, vă poate informa asupra proceselor care „mănâncă” mai multă memorie.

1-Process Piglet-interfata

La deschiderea programului, acesta se va rula în fundal, în zona de notificare, monitorizând procesele rulate de programele deschise în acel moment, având caracteristici similare utilitarului Task Manager din Windows.

În mod implicit, programul va monitoriza procesele ale căror consum depășește 50MB RAM, afișând o notificare cu valoare consumului respectiv, de fiecare dată când pragul este depășit. Notificarea vă oferă posibilitatea de a reporni procesul, evitând un consum exagerat de RAM. De asemenea, veți fi notificați în cazul revenirii la consumul normal al procesului respectiv.

2-Process Piglet-notificare-repornire-proces

Bineînțeles, nu vă recomand să întrerupeți anumite procese dacă lucrați cu programele respective, pierzând astfel, datele nesalvate. Pragul implicit de consum, de 50MB, poate fi modificat în cazul proceselor programelor rulate, însă nu și în cazul proceselor sistemului de operare. În plus, în lista Exclusions aveți posibilitatea de a adăuga procesele știute ca fiind consumatoare de memorie, scutindu-vă de notificări inutile, nemaifiind monitorizate.

3-Process Piglet-optiuni

De asemenea, se poate configura comportamentul programului Process Piglet, a modului de notificare sonoră, a timpului de afișare, cât și a propriului consum de memorie în modul minimizat de rulare. În cazul unui proces necunoscut, meniul contextual din interfața principală vă oferă posibilitatea de căutare a informațiilor pe Internet.

În legătura cu controlul încărcării specifice a procesorului de către procesele ce rulează, am prezentat în trecut Process Tamer, un utilitar dezvoltat de același producător, care împreună cu Process Piglet vă poate oferi controlul total asupra resurselor sistemului.

Download