Criptarea avansată a fișierelor pentru distribuire în siguranță cu AxCrypt

Distribuirea fișierelor pe Internet, prin mail, rețele sociale sau prin orice alt mijloc, este practicată pe scară largă, fiind foarte comodă. Dacă ceea ce se partajează nu reprezintă un secret, date personale, sensibile, nu necesită măsuri de siguranță, însă cele cu conținut secret trebuiesc protejate, în cazul unei posibile interceptări. AxCrypt este un asemenea program, gratuit, ce oferă opțiuni avansate de criptare, direct din meniul contextual.

1-AxCrypt-meniu-contextual

AxCrypt este disponibil în versiune instalabilă, sau portabilă, cea portabilă fiind destul de limitată în opțiuni. Vă recomand versiunea Full pentru a beneficia de tot ceea ce oferă. Atenție la oferta de instalare a unui program terț, nu aveți nevoie de el!

Programul nu are interfață grafică, doar opțiunile oferite în meniul contextual Windows Explorer. Aceste opțiuni, destul de intuitive, vă oferă următoarele posibilități:

  • Encrypt – criptarea directă a fișierului respectiv
  • Encrypt a copy – crearea unei copii criptate a fișierului
  • Encrypt copy to .EXE – criptare în format EXE pentru decriptare fără AxCrypt
  • Clear Passphrase Memory – șterge parolele memorate
  • Make Key-File – crearea unei chei pentru protecție suplimentară, în afară de parolă
  • Shred and Delete – șterge definitiv orice fișier de pe hard disk

Mai întâi, vom crea o cheie suplimentară, Make Key-File, pentru a vedea la ce folosește. Cheia respectivă este un simplu fișier text, conținând o parolă secretă, pe care va trebui să o păstrați în siguranță. Parola generată poate fi schimbată cu oricare alta aleasă de voi. Bineînțeles, parola aleasă și conținutul cheii secrete va trebui să le trimiteți în vreun fel destinatarului. Criptarea unei copii implică alegerea unei parole și, opțional, cheia secretă creeată anterior.

2-AxCrypt-criptare-copie

Fișierul astfel criptat va fi salvat ca o copie a celui original, gata pentru a fi distribuit prin mail, sau orice alte mijloace. În cazul în care ați optat pentru creearea unei copii EXE, destinatarul nu are nevoie de instalarea programului, ci de parolă și cheia secretă, dacă este cazul. Fișierul respectiv, poate fi rulat la fel ca oricare alt executabil, prin dublu-click.

3-AxCrypt-decriptare-exe

Toate fișierele criptate vor fi salvate în formatul AXX, specific programului de criptare, nefiind recunoscut de niciun alt program. În funcție de dimensiunea fișierului, criptare poate dura un timp oarecare. Astfel, se poate cripta orice tip de fișier, imagine, audio, video, documente, etc.

În cazul în care folosiți parole diferite pentru criptarea mai multor fișiere, vă recomand să le notați, memorați, pentru a avea acces la cele criptate.

Download