FreePortScanner – scanarea porturilor specifice pentru adresa IP dată

Multe aplicații instalate în calculator necesită deschiderea unui port specific pentru a putea funcționa. Astfel, aplicațiile P2P funcționează pe o gamă largă de porturi, aproximativ între 15000-65000, altele pe anumite porturi, cum ar fi serverele HTTP, FTP, SFTP, camere IP de supraveghere, etc. Cei care se conectează la Internet prin intermediul unui router, trebuie să cunoască situația anumitor porturi, într-un moment anume. FreePortScanner este cea mai simplă aplicație de scanare a porturilor într-o rețea.

1-FreePortScanner-start-scanare

După cum puteți observa, FreePortScanner are o interfață simplă, fără prea multe opțiuni de configurare, conținând doar strictul necesar, ceea ce interesează.

Nu vă trebuie cunoștințe avansate pentru folosirea sa, doar adresa IP a routerului și/sau a fiecărui dispozitiv conectat la rețea. După introducerea adresei IP în câmpul dedicat, aveți posibilitatea de a adăuga în lista de scanare TCP Ports, porturile pe care doriți să le verificați, după care dați click pe Scan. În lista porturilor puteți introduce o gamă de porturi (123-456) urmată de virgulă, nu numai porturile specifice anumitor aplicații.

2-FreePortScanner-lista-porturi

După scanare, pe care o puteți opri oricând, FreePortScanner vă pune la dispoziție o listă cu situația porturilor pentru adresa IP indicată. Lista oferă numărul portului, starea sa (închis/deschis), denumirea protocolului sau al aplicației care îl folosește, cât și o descriere succintă a întrebuințării sale.

Pentru a simplifica lista, în cazul în care doriți să aflați doar situația porturilor deschise la respectiva adresă IP, debifați opțiunea Show Closed Ports înainte de scanare. În cazul unui port nefuncțional, va trebui deschis (portforwarding) în router. Referitor la acest lucru, vă invit să revedeți articolele despre Simple Port Forwarding și UPnP Port Mapper.

Download