Program cu care poți accelera descărcările și crește viteza de download a fișierelor

După cum bine știți, orice browser dispune de propriul manager de download, însă în stare cam rudimentară, necorespunzătoare unor sarcini mai avansate, sau a unor utilizatori mai pretențioși. În cazul în care avem de descarcat fișiere de dimensiuni mari, chiar de ordinul câtorva gigabiți, folosind managerul de download al respectivului browser, ne va lua destul de mult timp până la finalizarea acțiunii. Programe de accelerarea descărcărilor de fișiere, de integrare și monitorizare a browserelor, se găsesc în lumea virtuală având fiecare părțile plus sau minus în ceea ce privesc opțiunile. Dintre toate, am ales să vă prezint Internet Download Manager, pe care îl folosesc de mai mult de doi ani, considerându-l cel mai bun, cel mai complet dintre programele de acest gen.

Internet Download Manager

Singurul inconvenient, este comercial! Însă îl puteți folosi în versiunea trial, pentru a-i testa realele calități. Internet Download Manager, mai cunoscut sub prescurtarea IDM, poate accelera viteza de download de până la 5 ori, permite programarea descărcărilor și reluarea descărcărilor eșuate datorită unor întreruperi neașteptate a conexiunii la internet, căderi de tensiune, etc.

Internet Download Manager are un accelerator inteligent de descărcare logică, care dispune de segmentare inteligentă dinamică a fișierelor, în condiții de siguranță, în mai multe părți (maximum 8), această tehnologie de download multipart, având ca efect accelerarea descărcării. După descărcarea multipart, programul dispune automat de funcția Resume capability. După descărcare și instalare, programul se va integra în toate browserele instalate în sistem, oferindu-se să instaleze limba română, dacă dorim. Interfața sa, seamănă cu Windows Explorer, fiindu-ne de ajutor în căutarea fișierelor descărcate, incomplete, sau diferite tipuri.

Cât despre opțiunile Internet Download Manager, am să le prezint pe cele mai importante, fiind prea multe să le prezint în detaliu, ar ocupa timp și spațiu prețios. Rămâne ca pe celelalte să le analizați și să alegeți pe cele care le considerați necesare vouă. Deci, în tabul Downloads, vom selecta Options. În secțiunea File types, puteți adăuga diferite alte extensii ale fișierelor pe care doriți ca programul să le recunoască.

Tipuri de fișiere

În opțiunea Save to, va trebui să alegeți locația unde se vor salva fișierele descărcate, sau puteți lăsa locația implicită.

Locul în care va fi salvat fișierul descărcat

În tabul Downloads, dacă doriți ca fiecare fișier descărcat să fie scanat de antivirusul instalat, va trebui să-l localizați cu butonul Browse. Această acțiune de scanare, vă va întârzia, însă, accesul la fișierul descărcat, mai ales dacă este de dimensiune mare. Personal nu recomand această opțiune, dacă ar exista vreun virus, troian, etc, în fișierul respectiv, va fi detectat și restricționat la prima încercare de a-l rula.

Scanare antivirus

Programul poate fi personalizat prin setarea unor sunete ca: atenționare descărcare, finalizare, etc. În cadrul conexiunii, dacă nu cunoașteți bine despre ce este vorba, o lăsați implicită, adică nesetată. Dacă folosiți un proxy, setați opțiunea respectivă. IDM mai dispune de un programator, Scheduler, cu care puteți programa descărcările adăugate la rând (queue), în prealabil, stopate sau nefinalizate. Există opțiunea de a opri calculatorul după finalizare, în cazul când acțiunea are loc nesupravegheată.

Programator

O opțiune interesantă, este aceea de a avea posibilitatea de a descărca clipuri video flash sau conținut audio. Astfel atunci când veți naviga pe o pagină web care are astfel de conținut, va apărea un mic indicator, Download this video, deasupra respectivului conținut.

Descărcare video

După descărcarea oricărui tip de fișier, veți avea un pop-up cu diferite opțiuni, printre care și aceea de a lua fișierul respectiv cu funcția drag&drop, nemaifiind nevoie să-l localizați în calculator.

Drag&Drop pentru fișierele descărcate

În concluzie, după părerea mea, Internet Download Manager este un accelerator și manager de download complet și îl recomand cu încredere. Programul poate fi rulat în toate versiunile sistemului de operare Windows, indiferent de arhitectură, 32, sau 64-bit.

Download Internet Download Manager

7 thoughts on “Program cu care poți accelera descărcările și crește viteza de download a fișierelor”

 1. Functioneaza si pt upload de fisiere??? Mai precis eu vreu sa incarc fooooarte multe fisiere pe contul meu de MEGA de pe mega.co.nz (am 50 GB si e pacat sa nu-i folosesc).
  Cand doresc sa incarc un fisier mai mare ( cam de 4-6 GB)
  Chrome-ul face crah ( imi apare un mesaj ca in imaginea urmatoare: http://www.logichub.net/blog/wp-content/uploads/2008/09/crash.png )

  Ce as putea face ca sa nu mai am acesta problema? Sa pot incarca fisiere mari fara sa se intrerupa sau fara sa faca crash chrome-ul?

  1. Nu îl poți folosi pentru upload, însuși denumirea lui îți spune că este un manager de download. Cât despre faptul că nu poți încărca un fișier de câțiva gigabytes, niciun site de stocare nu acceptă așa ceva pentru conturile gratuite, există o limită de câteva sute de megabytes. Dacă vrei să urci un fișier de 4-6GB, îl splituiești cu WinRar, 7Zip.

 2. Salut.
  Am vazut ca a intrebat cineva mai sus daca exista asa c eva si pt distributii linux.

  Stiti ceva??

  Respect.

Comentariile sunt închise.