Programe cu care poți ajusta luminozitatea monitorului (inclusiv automat, în funcție de oră)

Cu câteva luni în urmă, mrpfn, un susținător înfocat și colaborator de nădejde al blogurilor nib.ro și programecalculator.ro, mi-a vorbit despre f.lux, într-o discuție în care ne dădusem seama că, fără să ne fi consultat în prealabil, achiziționasem exact același monitor, un superb SAMSUNG SyncMaster SA300, de care eram foarte mulțumiți (pe timp de zi, monitorul este extraordinar, nu ai probleme la vizionarea secvențelor întunecate ale filmelor nici dacă razele soarelui se opresc direct în el), dar care are o mică problemă: noaptea, luminozitatea e practic orbitoare chiar și atunci când e setată la nivelul minim. Cu alte cuvinte, având acest monitor poți stinge becurile înainte de a te apuca de citit romanul tău preferat, în fotoliul aflat la 3 metri distanță de birou…

f.lux este un program gratuit pentru Windows, Linux și iOS, rezolvă această problemă ajustând automat luminozitatea și tonalitatea culorilor monitorului atunci când lumina naturală diminuează, în funcție de locația în care te afli:

Ajustare automată luminozitate

Programul nu dispune de setări avansate și, dacă locația a fost setată corect, de îndată ce se înserează, monitorul va adopta un nivel de luminozitate mai puțin agresiv cu ochii tăi. În cazul în care setările implicite nu corespund preferințelor tale, poți modifica oricând nivelul luminozității și tonalitatea (sau mai bine zis, tipul de iluminat), cu ajutorul cursoarelor atașate planurilor existente:

ajustare profil luminozitate

De asemenea, aceleași cursoare îți sunt de folos și pentru a ajusta nivelul luminozității în zilele mohorâte, la trecerea de la o încăpere mai întunecată la alta luminoasă ori viceversa (în cazul laptopurilor), ori în timpul vizionării unui film. De asemenea, f.lux dispune și de o funcție care-i anulează funcțiile timp de o oră.

Din păcate, așa cum v-am spus și mai devreme, în anumite circumstanțe, f.lux nu oferă suficiente posibilități de configurare și prin urmare, dacă asta reprezinta o problemă pentru voi, atunci vă recomand să încercați ScreenBright:

ScreenBright

ScreenBright se aseamănă cu f.lux doar din punct de vedere al sarcinii pe care o îndeplinește, nimic mai mult. Acesta, și de asta e preferatul meu pe laptop, îți pune la dispoziție într-un singur panou toate posibilitățile de ajustare a luminozității și tonalității de care ai nevoie pentru ca monitorul să nu-ți obosească ochii. Programul este portabil și, spre surprinderea multora, ajustările pe care le aduce luminozității rămân active chiar și după închiderea sa!

Eu l-am fixat pe taskbar și de acolo îl lansez de fiecare dată când simt nevoia de a modifica parametri de afișare monitorului. E drept, nu face chestia asta automat și drept urmare consider că ar fi fost binevenită o funcție care să permită crearea de planuri personalizate — nemaipomenită ar fi fost și posibilitatea programării trecerii de la un plan la altul în funcție de o anumită oră, sau, de ce nu, posibilitatea atribuirii unei combinații de taste pentru trecerea de la un plan la altul. Zic eu…

Download f.lux — Download ScreenBright

 

One thought on “Programe cu care poți ajusta luminozitatea monitorului (inclusiv automat, în funcție de oră)”

Comentariile sunt închise.