Cele mai bune alternative pentru Google Reader

Am început să caut cele mai bune alternative pentru Google Reader imediat după ce am aflat că Google intenționează să-l închidă. Alternativele ideale, pe lângă altele, ar fi trebuit să dispună atât de o versiune Web cât și de o aplicație pentru Android și iOS (iPhone, iPod și iPad). Cum era de așteptat, sunt puține RSS Reader-ele care în momentul de față pot respecta această condiție, așa că, de moment, vom vorbi despre toate cele care merită atenția noastră, indiferent dacă dispun ori nu de o aplicație pentru smartphones.

Eliberarea datelor din Google Reader


Înainte de toate, pentru a ne fi mai ușoară migrarea și pentru a vedea încă din primul moment dacă noul serviciu încercat reprezintă ori nu cea mai bună alternativă la Google Reader, ne va prinde bine să descărcăm toate fluxurile RSS la care ne-am înscris. Pentru asta, accesăm Google Reader » Reader Settings » Import/Export » Download your data through Takeout:

Export your information Google Reader

Automat, se va deschide Google Takeout, serviciul Google de eliberare a datelor personale. Aici, tot ce avem de făcut este să apăsăm butonul Creați o arhivă:

Creați o arhivă

Google Takeout va începe generarea arhivei ce conține toate informațiile aferente contului nostru de Google Reader. După ce arhiva a fost generată, facem click pe butonul Descărcați, apoi, salvăm fișierul zip în calculatorul nostru.

Descărcare informații Google Reader

După ce arhiva zip a fost descărcată, o extragem și, imediat după, schimbăm extensia fișierului din xml în opml:

modificarea extensiei

Va trebui să ținem minte unde se află fișierul subscriptions.opml deoarece vom avea nevoie de acesta pentru a importa abonamentele noastre curente în noile servicii.

The Old Reader: departe de a fi alternativa perfectă…


Prima alternativă la Google Reader despre care vom vorbi este The Old Reader, un RSS Reader online cu o interfață asemănătoare într-o oarecare măsură cu cea clasică a serviciului oferit de Google. The Old Reader nu dispune de aplicații pentru Android și iOS, nu permite crearea unui cont nou de utilizator ci obligă la conectarea prin Facebook și/sau Google.

The Old Reader

Pentru a migra datele din Google Reader facem click pe butonul Choose File, apoi, după ce alegem fișierul subscriptions.opml din calculatorul nostru, apăsăm butonul Import:

The Old Reader

Din păcate, fluxurile RSS migrate în acest mod vor întârzia să apară câteva ore bune, iar asta se întâmplă deoarece migrarea datelor în The Old Reader se realizează în funcție de o listă de așteptare; destul de lungă, ce-i drept…

Import The Old Reader

Dacă vă ajută la ceva, precizez că, în cazul meu, migrarea a fost efectuată după aproximativ 12 ore de la momentul încărcării, timp în care am profitat de ocazie pentru a descoperi și încerca și alte alternative la Google Reader.

Link | The Old Reader

Feedly: probabil, cea mai bună alternativă la Google Reader


Nici nu e de mirare că Feedly a înregistrat în doar două zile de la anunțarea închiderii serviciului Google Reader peste 500 de mii de utilizatori noi, având în vedere că dispune de tot ceea ce un posesor de smartphone Android ori iOS și-ar dori, anume, o aplicație compatibilă cu device-ul său  precum și o versiune Web pentru a-și citi blogurile atunci când se află în fața calculatorului.

Alternative Google Reader: Feedly

După cum puteți observa în captura de mai sus, Feedly are o interfață aproape identică cele avute de Google Reader în ultimul an. Feedly este oferit în versiunea Web sub forma unei extensii compatibile cu cele mai utilizate Internet Browsere. De asemenea, Feedly dispune de un modul de configurare în care îi putem adapta aspectul și comportamentul necesităților noastre:

Feedly: opțiuni de configurare

După cum vă spuneam, datorită aplicațiilor pentru Android și iOSFeedly poate fi considerat alternativa perfectă la Google Reader pentru posesorii de smartphones cu unul dintre aceste sisteme de operare; cel puțin pe Android, platforma în care am avut ocazia să o testez, aplicația arată și se comportă excelent:

Feedly for Android

Pentru a utiliza Feedly va trebui să-i autorizăm accesul la contul de Google Reader. Imediat după ce am făcut acest lucru serviciul va importa automat informațiile contului (abonamentele la fluxurile RSS, persoanele ce ne urmăresc precum și cele pe care le urmărim, postările favorite, cele salvate, etc.). Și da, Feedly este RSS Reader-ul pe care îl ofer înaintea oricărei alte alternative pentru Google Reader existente în momentul de față.

Link | Feedly

Netvibes: cea mai bună alternativă Web pentru Google Reader


Netvibes - alternativa Google Chrome

Google Reader a fost primul RSS Reader pe care l-am folosit —și, probabil, acesta este și motivul pentru care m-a întristat vestea închiderii sale— și Netvibes al doilea și ultimul. Dacă la Google Reader îmi plăcea că aveam ultimele noutăți afișate într-o listă, la Netvibes apreciam faptul că afișa într-un singur loc ultimele noutăți pe blogurile la care mă abonasem.

Choose File » Import - Netvibes

Migrarea abonamentelor la fluxurile RSS avute în Google Google, după cum poate fi observat și în imaginea de mai sus, se realizează foarte rapid și ușor în Netvibes. Categoric, vom avea nevoie de fișierul subscriptions.opml pentru a-l încărca în secțiunea Add content » Add a feed.

Link | Netvibes

Alte alternative pentru Google Reader


Dacă m-aș apuca să scriu despre toate RSS Reader-ele ce pot fi considerate o alternativă pentru Google Reader, chiar și în condițiile în care m-aș rezuma doar la prezentarea lor, aș avea nevoie de câteva zile pentru a termina acest articol. În schimb, am să vă las în continuare o listă cu acele servicii similare pe care ar fi păcat să nu le cunoașteți:

  • Pulse.me este RSS Reader-ul pe care îl recomand tuturor posesorilor de smartphones cu Android sau iOS cărora nu le place FeedlyPulse.me este rapid, interfață sa seamănă foarte mult cu o revistă digitală, aplicațiile pentru Android și iOS rulează aproape perfect și, bineînțeles,  permite migrarea datelor din Google Reader.
  • Bloglines.com merită un loc în lista alternativelor pentru Google Reader mai ales pentru faptul că dispune de o versiune Web optimizată pentru sisteme Desktop și dispozitive mobile, tablete ori smartphones, indiferent de sistemul de operare avut.
  • Taptu este, după cum propriul slogan o indică, „DJ-ul tău de știri„. Mie îmi place că noutățile sunt afișate ca într-o revistă digitală, că se mișcă foarte rapid și că permite afișarea în funcție de nivelul de importantă primit de fiecare flux în parte. Dispune de aplicații pentru Android și iOS.

Ce nu-mi place la niciuna dintre alternativele pentru Google Reader amintite mai sus este interfața, iar asta deoarece de fiecare dacă când deschid un alt RSS Reader decât cel de la Google, fie văd o listă dezordonată, fie caut steluța de trimitere a articolului în lista favoritelor, fie nu găsesc opțiunea de adăugare a etichetelor care îmi era atât de utilă pentru a structura articolele.

Dar, cum n-am încotro, până voi descoperi alternativa perfectă va trebui să-mi fac alte obiceiuri. În fond și la urma urmei, orice învăț își are și dezvăț…

8 thoughts on “Cele mai bune alternative pentru Google Reader”

  1. Am testat si eu cateva alternative si Feedly mi se apre cel mai bun, simplu si la obiect asa cum e Google Reader, dar deocamdata inca ma bucur de Google Reader cat mai pot! exista si o petitie cu peste 120000 de semnaturi! Cautati petitia dupa: „Google: Keep Google Reader Running”

  2. Bun si util articol. Am migrat si eu spre Feedly pentru Android. As mai adauga ceva ce nu-mi place la aceste alternative: acele briz-brizuri animate, imaginile de mari dimensiuni (uneori pe tot ecranul) nu sunt prea prietenoase cu telefoanele mai slabe din punct de vedere hardware. Fac naveta zilnic la servici si calatoresc circa 60 de minute. Sincronizez noutatile pe reteaua wireless de acasa insa folosesc o aplicatie numita JustReader (https://play.google.com/store/apps/details?id=ru.enacu.myreader&hl=ro) care permite salvarea offline a continutului din care se pot exclude imaginile.

  3. Bun articol ca si altele desigur…o intrebare legata de netvibes…la versiune free…stii cumva unde anume am putea seta la cate minute sau secunde sa faca update-uri la feeduri? sau nu e asa ceva? de ex la rssowl un alt news feed interesant e o otiune in meniu in care poti schimba intervalul de update-uri.

Comentariile sunt închise.