Manual de instalare Ubuntu [Ghid Complet]

De multă vreme tot promit că voi scrie un manual de instalare a Ubuntu pe acest blog, așa că a venit să-mi țin promisiunea. Așadar, în continuare, vă voi arăta cum puteți instala sistemul de operare Ubuntu într-un calculator obișnuit.

Crearea mediului de instalare


Cea mai simplă metodă de instalare a distribuției Linux, Ubuntu, constă în crearea unui stick USB boot-abil, ce va fi utilizat ca mediu de instalare. Pentru crearea unui astfel de stick, vom avea nevoie atât de imaginea ISO a Ubuntu (pe care o putem descărca gratuit de pe site-ul oficial), cât și de aplicația Universal USB installer, ce poate fi obținută tot gratuit, de aici.

Creare USB de instalare a Ubuntu

După descărcarea imaginii ISO și a aplicației, rulăm Universal USB Installer, și-i indicăm acestuia, așa cum poate fi observat și în imaginea de mai sus, locul în care am salvat fișierul ISO și stick-ul USB pe care dorim să-l transforme în mediu de instalare a Ubuntu. În cele din urmă, apăsăm butonul Create și așteptăm formatarea și crearea mediului de instalare.

Când procesul a fost finalizat, oprim calculatorul în care dorim să instalăm Ubuntu și conectăm la unul din porturile USB ale acestuia, stick-ul USB boot-abil. Pentru a putea instala Ubuntu, va trebui să setăm BIOS-ul astfel încât calculatorul să boot-eze de pe stick-ul USB. Dacă nu știți cum se face acest lucru, vă recomandă să citiți articolul la care veți ajunge dacă dați click aici.

După ce calculatorul a boot-at de pe mediul de instalare, așteptăm afișarea primei ferestre de dialog a asistentului care ne va ghida pe tot parcursul procesului de instalare. În prima fereastră a asistentului, vom fi întrebați dacă dorim să probăm sau să instalăm Ubuntu. Desigur, vom face click pe cel de-al doilea buton, pentru a putea continua cu instalarea:

Instalează Ubuntu

La următorul pas, în cazul în care sistemul este conectat la Internet, vom putea opta pentru descărcarea și instalarea actualizărilor în timpul procesului de instalare. De asemenea, dacă doriți să puteți reda fișiere MP3 în Ubuntu, vă recomand să selectați și ultima casetă înainte de a apăsa butonul Continuă:

se pregătește instalarea Ubuntu

La Tip de instalare, vă recomand să selectați caseta Altceva, pentru a putea personaliza mărimea partițiilor, înainte de a continua:

Tipul de instalare Ubuntu

Imediat după apăsarea butonului Continuă, dacă am folosit pentru instalare un Hard Disk nou, sau, dacă am realizăm instalarea într-o mașină virtuală creată cu VirtualBox sau VMware Player, vom vedea fereastra în care ni se va cere să creăm o nouă tabelă de partiții:

Tabelă nouă de partiții

Așadar, apăsam butonul Tabelă nouă de partiții, apoi, în fereastra care se va deschide, butonul Continuă. În continuare, facem click pe spațiu liber (1) pe butonul + (2), pentru a crea o nouă partiție. La Size (3) introducem cantitatea memoriei virtuale dorite (3), selectăm din lista (4) opțiunea zonă de swap (5) apoi apăsăm butonul OK (6) pentru crearea acesteia:

zonă de swap

După ce am creat zona de swap, vom crea partiția /, adică partiția în care va fi instalat sistemul de operare. Acestei partiții vă recomand sa-i alocați minim 5 GB, adică 5120 MB. Noua partiție o vom crea la fel ca zona swap, însă respectând indicațiile oferite prin imaginea de mai jos:

crearea partiției sistemului de operare Ubuntu

Cu spațiu liber rămas, vom crea partiția (punctul de montare) /home, adică locul în care vor fi salvate toate documentele, filmele, imaginile și muzica noastră:

crearea partiției /home

După crearea partiției /home, trecem la instalarea propriu-zisă apăsând butonul Instalează acum:

Instalează acum

De aici înainte, procesul devine o joacă de copii, deoarece se transformă practic într-un chestionar pe care trebuie să-l completați cu datele voastre. De exemplu, pentru început, va trebui să indicați asistentului locul în care vă aflați:

unde vă aflați

Apoi, aranjamentul tastaturii calculatorului vostru:

aranjament tastatură

Și în cele din urmă, va trebui să introduceți numele de utilizator, numele PC-ul și parola de acces a contului pe care îl veți avea în Ubuntu:

nume de utilizator și parolă

De aici înainte, asistentul va derula o prezentare a sistemului de operare Ubuntu și a principalelor activități pe care le puteți realiza de pe acesta.

prezentare Ubuntu

Când instalarea va finaliza, vi se va cere să reporniți calculatorul. Nu uitați ca după apăsarea butonului Repornește acum să deconectați de la PC mediul de instalare!

Dacă doriți să instalați Ubuntu în dual-boot cu Windows 7, adică, dacă doriți să folosiți ambele sisteme de operare pe același PC, vă recomand să urmăriți tutorialul video de mai jos:

Și fiindcă tot ați instalat Ubuntu, cred că v-ar prinde bine să citiți și articolul despre configurarea sistemului de operare Ubuntu, după instalare. Have fun!

30 thoughts on “Manual de instalare Ubuntu [Ghid Complet]”

 1. apreciez munca depusa de tine pt a explica pas cu pas cum se face aceasta traba m-a ajutat si pe mine explicatia cu partitiile ms mult.

   1. salut , am si eu o intrebare daca-mi poti spune de unde sa iau Imaginea Iso.. pt ca am intrat pe site.. si am cautat de am inebunit si nu am gasit nimic..

 2. sal…am instalat ubuntu pe netbook-ul meu eeepc 901…dar am si cd-ul cu drivere si utilitare pe care nu stiu sa-l instalez…

 3. salut asi avea o intrebare> as avea vreo problema cand fac conexiunea la internet prin cablu ms astept raspuns

 4. Multumesc foarte mult !
  Mi-a luat foarte mult pina am gasit articolul.
  Ma bucur de asemeni ptr ca am putut vedea imaginile . Nu cred ca m-as fi descurcat sa instalez singur programul .
  M-am inpotmolit la partea cu SWP.
  Multumesc ptr sprijinul anticipat .
  La revedere !

 5. salutare Cristian la partea cu stick-ul bootabil , nu pot face instalearea fara stick adica in alt mod? Nu am niciun fel de stick..

 6. Salut! Sint novice in Ubuntu dar imi place mult! Iti multumesc pentru tot ce scrii e de mare ajutor! Am totusi o problema de 3 zile ma chinuiesc sa inst. versiuni diferite de Ubuntu si nu reusesc.Am urmatoarea config de calc AMD Athlon 3000+ 64 biti 1Gb de ram FSB 333 placa de baza ASUS FSB 800 HDD 250 SATA. CE NU E IN REGULA? Am incercat si 12.4 si 12.10 si pe 32 si pe 64. La terminare si reboot ramine ecranul colorat( screen saver de Ubuntu) dar fara nici o iconita.Multumesc pentru ajutor , anticipat!

 7. Salut si…AJUTOR!Nu reusesc sa fac conexiunea la internet prin RDS-PPPOE in Linux13 sau 14 versiunea KDE. Am incercat si alte versiuni pe platforma Linux KDE,deasemenea fara succes.Va rog mult sa ma luminati.Multumesc anticipat.

 8. Salut.
  Am descoperit blogul tau si te rog mult sa ma ajuti in urmatoarea problema, daca este posibil.
  Sunt utilizator de PC de mult timp si nu pot spune ca am preferinte pentru un anumit SO. Folosesc Windows 7 Professional . Am vrut sa trec pe Ubuntu 13.04 si sa il instalez pe curat, dar nu stiu ce am facut in timpul instalarii, vorbeam la telefon si nu am fost atent la ce fac. Ideea e ca aveam doua partitii si un HDD extern Samsung Story Station de 1TB conectate. La sfarsitul instalarii, hdd-ul laptopului avea o singura partitie Linux cu tot spatiul care-l are hardul, cu toate datele sterse . Problema e la Hdd-ul extern, Samsung. Nu l-a formatat, dar ceva s-a intamplat intrucat acum, atat sub Ubuntu cat si sub Windows, primesc urmatoarea eroare cand incerc sa il accesez: „Do you want to format the drive E? YES/Cancel”
  De atunci am incetat sa-l mai folosesc. Nu am dat yes, caci sigur pierd toate datele de pe el, si sunt multe si importante. Intrebarea mea este daca poti sa ma ajuti cu o metoda de accesare a acestui HDD sau macar o metoda de recuperare inainte de a-l formata, pentru a evita sa pierd toate acele date importante.

  1. Salut Cristian.
   Nu cred ca ai la dispozitie alte solutii in acest caz fiind nevoit sa formatezi respectivul HDD,sa nu faci alte modificari pe el si sa utilizezi programe de recuperare a datelor,avand sanse de reusita cu mult mai mari.
   Exemplu situatii similare:https://nib.ro/12/01/cum-poti-recupera-una-sau-mai-multe-partitii-sterse/ .
   Eu unul iti recomand printre solutiile de recuperare utilizate sa testezi urmatoarele produse:iCare Data Recovery,Pandora Recovery,EaseUS Data Recovery,MiniTool Partition Recovery,Recuva.
   Ai de unde alege:
   http://www.programecalculator.ro/program-de-recuperat-partitii-sterse-accidental/
   http://www.programecalculator.ro/recuperare-date-partitii-sterse-avariate-sau-formatate-cu-active-boot-disk/
   http://www.programecalculator.ro/cum-se-recupereaza-partitii-si-date-sterse-cu-easeus-partition-recovery/

   Greseala ta a fost ca nu ai fost atent si ai utilizat modul de instalare implicit Ubuntu,anume utilizarea sa pe intregul HDD.

 9. Salutare. Am facut pas cu pas si cand dau instalare imi spune Nu este definit nici un system de fisiere ca radacina. ce pot face ? mentionez ca incer sa il instalez de pe un stick de 16Gb

 10. @Mrpfn : Multumesc frumos pentru raspuns. O sa procedez in acest fel, si sper sa pot recupera cat mai multe date !

 11. Salut…folosesc de mai multe luni ubuntu.Azi am instalat opensuse 13.1 si atunci cind am ajuns la partitii am cautat sa fiu cit mai atent(este diferit cumva fata de ubuntu)…In final am instalat fara partitia home. Am alocat lui opensuse 50 GB dar nu am home. Acum am incercat sa instalez ceva si mi-a zis ca n-are unde. Crezi ca ma poti ajuta cu un sfat?…Se mai poate face partitia home acum?…daca nu, o sa reinstalez si o sa fiu de 10x mai atent…Multumesc anticipat!….Salut

 12. Salut! In primul rand, felicitari pentru munca pe care o faci aici. Am si eu o problema cu ubuntu. Am instalat ubuntu 12.04 LTS de pe stick si dupa ce instalarea s-a finalizat si am dat restart, imi apare mesajul `no bootable device — insert boot disk and press any key` De unde vine eroarea? Ce am facut gresit? (am incercat deja de 2 ori sa-l reinstalez). Multumesc.

  1. Salut.
   Te rog posteaza-ti problema aici,avand mai multe sanse de a primi un raspuns avizat,concret problemei tale.

 13. 13.10 (Saucy Salamander) daca VA UITATI ATENTI VERSIUNEA ASTA <<<Ubuntu 13.10 vor fi sprijinite timp de 9 luni și include ultimă generație caracteristici noi care fac muzica ta, video, documente și aplicații mult mai ușor de acces. DUPA 9 LUNI NU MAI AI NIMICA ACTUALIZAT GRATUIT ,SI CE FACI NU E CA LA WINDOWS SA AI ACTIV LOADER, SAU CEVA DE GENUL ASTA, PENTRU LICENTA NELIMITATA , CHIAR DACA NU E BINE ASA DAR TOTUSI E O ALTERNATIVA PENTRU UPGRADE CONTINU, DUPA 9 LUNI CE FACI?MAI MERGE BINE , BAGI WINDOWSUL :d, SAU DACA E OK , E BINE ATUNCI ,VERSIUNEA UBUNTU 12/04.3 -DESKTOP-ISO E VALABIL PANA IN 2017 , e ceva pana ATUNCI

Comentariile sunt închise.