Ce trebuie să știm despre un client torrente și configurarea sa optimă

În articolul de față, permiteți-mi a vă da câteva sfaturi în legătură cu opțiunile oferite de un client de torrente, și implicit, a vă împărtăși câte ceva din experiența personală. Și eu, ca mulți alți utilizatori de calculator, sunt un adept convins al acestei metode de partajare, p2p, fiind foarte simplă, și la îndemâna oricui are instalat un client torrente, indiferent care ar fi el.

Precizez că sfaturile ce urmează sunt rezultatele unor teste și tatonări realizate de mine, care ar putea fi de ajutor multora. Nu am să insist asupra instalării unui client de torrente, acest lucru îl cunoaște toată lumea.

Mă voi referi la uTorrent, un mic program, în jur de 1MB, foarte apreciat, fiind cel mai utilizat în conexiunea p2p, dar care, configurat necorespunzător, va acapara toate resursele calculatorului. Ceea ce am să explic este valabil și pentru ceilalți clienți torrente, fiind programe similare.

Astfel, pe multe site-uri, se propovăduiește portul „magic” 45682. De ce? Vă asigur că nimeni nu știe să răspundă! Am testat acest port, nu este cu nimic deosebit față de celelalte. În privința alegerii portului de conectare, acesta trebuie să fie în gama 2500065000. Dar să ne ocupăm și de alte opțiuni „magice”!

Creșterea vitezei de download/upload în uTorrent

Viteza de download și upload reprezintă un deziderat dorit de orice utlizator, însă realizarea lui depinde de mai mulți factori. Primul, și cel mai important, este ceea ce ne dă ISP-ul „pe țeavă”, adică viteza conexiunii oferită de abonamentul fiecăruia. La acest punct, trebuie făcută diferența între viteza conexiunii și cea de download/upload în clientul torrent. Astfel, viteza oferită de ISP este exprimată în kilobits sau megabits/secundă, iar cea din uTorrent, în kilobytes sau megabytes/secundă. Diferența este mare, 1 byte=8 bits! Orice client torrente, inițial, vine cu setările sale implicite, însă îl putem regla să lucreze la o viteză mai mare. Am să punctez cele mai importante opțiuni din uTorrent, restul rămâne la latitudinea fiecăruia.

Deci, deschideți opțiunile uTorrent (Ctrl+P) în secțiunea Bandwidth (lățimea de bandă). Cele mai importante opțiuni sunt cele din câmpul Number of Connections. Conținutul celor trei căsuțe ar trebui să arate cam în ordinea aceasta: 20000, 7000, 600, pentru o viteză mare. Bineînțeles, valorile pot varia în limite largi.

Latimea de banda-uTorrent

Însă nu vă sfătuiesc acest lucru, deoarece, ca să mă exprim plastic, veți „îngenunchea” calculatorul! Mai ales dacă aveți o configurație hardware mai slabă. Cu setările respective, nu vă mai gândiți să faceți streaming video, chat, vizionare conținut video, etc, deoarece clientul torrent își reclamă necesarul de resurse. Dacă sunteți tributarii unor tracker-e private, și țineți neapărat să aveți o rație mare, și implicit să avansați la o clasă superioară, acesta este prețul pe care îl veți plăti! Consumul exagerat de resurse afectează nu numai programele care rulează la un moment dat, ci si componentele hardware, uzându-le prematur. De asemenea, viteza de download/upload a fiecărui torrent în parte, depinde și de conexiunea celorlalți peers. Degeaba aveți voi o conexiune rapidă, dacă ceilalți o au redusă.

O altă opțiune importantă este în secțiunea BitTorrent, anume Protocol Encryption, care trebuie să fie activată (Enable sau Forced) deoarece multe ISP-uri încearcă să limiteze viteza în conexiunea p2p. De asemenea, bifați Allow incoming legacy connection. La fel și pentru funcția DHT (ambele opțiuni), trebuie activată. Unele tracker-e private vă cer dezactivarea funcției DHT (Distributed Hash Table) pentru siguranța lor, pentru ca un torrent să nu aibă „scurgeri” în afara tracker-ului respectiv. Ignorați acest lucru, și bifați cele două opțiuni, având astfel acces și la alți peers, nu numai la cei de pe respectivul tracker.

Setari sectiunea BitTorrent

În secțiunea Queueing (în română, statul la coadă, la rând), primele două opțiuni stabilesc numărul de torrente care pot fi active (download și/sau upload) la un moment dat. Dacă valorile respective sunt mici, veți avea în interfața uTorrent, în dreptul multor torrente, specificația Queued. Cu cât numărul lor este mai mare, nu veți limita conexiunea p2p, însă iarăși va crește consumul de resurse.

Optiuni Queueing

O altă opțiune destul de importantă este cache-ul clientului torrent, în secțiunea Advanced, Disk Cache. Nu am să intru în amănuntele fiecărei opțiuni de aici, ci doar prima, care specifică dimensiunea cache-ului.

Pentru a reduce activitatea de scriere/citire a datelor torrent pe hard disk, cel mai indicat este să setați o capacitate aproximativă cu 15-20% din memoria RAM instalată.

Rularea testului-ghid pentru rezultate optime

Ultima opțiune, chiar demnă de luat în seamă, este rularea Setup Guide (Ctrl+G). Acest ghid-test va autoconfigura clientul torrente raportat la caracteristicile conexiunii pe care o dețineți. Pentru rularea testului va trebui să alegeți serverul cel mai apropiat, respectiv cel detectat automat de ghidul-test, Grecia, Atena, apoi dați click pe Run tests. În scurt timp, veți avea rezultatele, care, dacă sunt opțime vor trebui să fie evidențiate în culoarea verde. În caz contrar, aveți probleme cu lățimea de bandă (în general, vina aparține ISP-ului, dar pot fi și alte programe care vă consumă lățimea de bandă-autoupdate), și/sau cu conectivitatea, portul nu este deschis, routerul nu este configurat propice conexiunii p2p, UPnP dezactivat, port mapping dezactivat, etc.

Sunt destul de mulți factori de care depinde funcționarea optimă a clientului torrente. Primul, bineînțeles, este router-ul (dacă aveți așa ceva), firewall-ul din router, cel din sistemul de operare, și alți factori. Dacă veți accepta setările optimizate în urma testului, dați Save&Close, dacă doriți să reveniți la setările proprii, Cancel, nemaifiind nevoie să le refaceți. Personal, folosesc autoconfigurarea Setup Guide, nu mă interesează rația.

Rularea ghidului-test uTorrent

Înainte de a încheia, țin să clarific o anumită condiție pe care o impun, sau așa vă sfătuiesc mai toate tracker-ele, anume aceea de a folosi o versiune mai veche de uTorrent, sau mai rău, vă interzic folosirea BitComet. De ce? Foarte simplu! Versiunile mai noi uTorrent, cât și BitComet au implementate implicit caracteristici mărite ale vitezei de download/upload. În felul acesta, tracker-ul detectează upload-ul ca fiind fake-ratio (rație-falsă), adică trucat cu programe de genul Ratio Master. Nu vă sfătuiesc folosirea unui astfel de program (sunt multe), veți fi detectați în mod sigur, veți lua un warn, demote, sau mai rău, account disabled!

În încheiere, părerea mea este că nu merită să sacrifici toate resursele calculatorului de dragul unei rații mari, și implicit, al unei promovări pe tracker. De câștigat, nu câștigați nimic, în schimb, de pierdut, da! Sper ca articolul de față să fie de folos multora dintre voi, iar dacă aveți sugestii pe această temă, sunt dispus să scriu și alte articole.

 

17 thoughts on “Ce trebuie să știm despre un client torrente și configurarea sa optimă”

 1. Important pentru cei ce se conecteaza la internet prin intermediul unui router este deschiderea portului setat in uTorrent.Teoretic putem utiliza un port cuprins intre 1024 si 65535(sub 1024 sunt porturi rezervate,65535 este numarul maxim),dar „gurile rele” ne sfatuiesc sa folosim un port cuprins intre 49150-65535,acestea sunt porturi alocate dinamic pentru aplicatii ce initiaza conexiuni internet.Dupa ce am ales portul dorit trebuie setat routerul pentru deschiderea portului respectiv,in acest mod routerul „stie” in permanenta ca toate pachetele de date primite sau expediat pe acel port apartin aplicatiei uTorrent.Acesta setare este imoprtanta atunci cand folosim trackere private,aici esti oblicat sa mentii o anumita balanta (ratie) intre download si uploud.Daca portul folosit de uTorrent nu este deschis uploudul torentelor descarcate va fi extrem de mic,practic trackerul respectiv ne vede ca neconectabil.

  1. Te-as ruga daca ai putea sa imi da-i un link despre deschiderea unui port pentru utorrent. Din pacate nu sunt atat de bine informat despre setarile router-ului si nu vreau sa stric ceva deci daca ai putea sa imi dai un link in care sa imi explice cum sa deschid un port pentru utorrent ti-as fi recunoscator! In romana sau engleza, numai sa stiu cum sa deschid pentru ca viteza mea de upload nu creste de 15-20kb/s si chiar am nevoie macar de un upload decent de macar 1mb/s!

   1. Ai incercat si acest program?
    De stricat nu ai ce sa strici,oricand avand posibilitatea sa revii la sertarile implicite din fabrica.

 2. Imaginile sunt facute pe ultima versiune de uTorrent? Ca tot ultima versiune o am si eu. Vreau sa spun ca am configuratie mai slaba a pc-ului, cu 1GB de RAM. Imi arata la latimea de banda http://www.ultraimg.com/images/FUute.png, criptarea este dezactivata ca asa a fost initial, la Coada imi arata asa http://www.ultraimg.com/images/Pl2dw.png, iar la Advanced la Chache este setat initial pe 32 MB si nu este bifata optiunea „Ignora marimea automata a casului si specific-o manual” http://www.ultraimg.com/images/dWaZP.png. Deci in cazul meu cum este mai bine sau ce modificari as putea sa fac? Sau pot doar sa testez conexiunea de acolo din program cum ai zis si tu si nu mai fac alte modificari, aplic setarile rcomandate de program?

 3. Așa cum am specificat în articol, la o configurație mai slabă, ar fi cazul să faci ghidul-test, acela este optim atât pentru uTorrent, cât și pentru a proteja resursele. Dacă vrei viteză mare de down/upload, faci setările ca mai sus, dar omori pc-ul! Dacă nu îți convine setările automate ale testului, faci tu mai multe teste modificând valorile specificate în articol, verificând consumul de resurse raportat la viteză, în Task Manager. Cât despre cache, poți să-l pui la 128MB. Nu există setări stas pentru un client torrente, trebuie să fie în raport cu performanța hardware a pc-ului.

 4. La testarea conexiunii acolo in uTorrent imi da o eroare dar nu stiu de ce. Tu sti de la ce o fi, ca mereu face asa, i-am testare de mai multe ori. Doar prima data parca nu a facut asa, dar acum intr-una face asa. http://i.imgur.com/2g921RF.png

  1. Păi, îți spune clar, nu ai portul deschis! Vei putea face download, dar nu și upload, nu ești văzut în rețea! Ai router? Trebuie deschis portul în router, faci portforwarding! Am spus că firewall-ul din router trebuie dezactivat, ai unul în sistemul de operare, suficient! Verifică dacă este blocat de firewall, atât la ieșire, cât și la intrare. Ai un link în fereastra aia, FAQ (Frequently Asked Questions), de ce nu faci uz de el?

  1. Adrian, îmi cer scuze! Uneori, filtrul își face de cap și mai pune în așteptare comentarii trimise de comentatorii premium. În astfel de cazuri e necesar ca eu personal să aprob comentariu, lucru care, de altfel se și întâmplă de îndată ce ajung în fața calculatorului.

  1. Nu am folosit stick-uri de internet, dar cred că trebuie să poți intra cumva cu un browser pe pagina sa de configurare, și faci portforwarding. Aici îți poți verifica toate porturile pe care le folosești, dacă sunt deschise, sau nu.

   1. Am intrat pe site-ul ala unde ai zis tu si imi arata ca am toate porturile inchise, sau ma rog, nu a gasit niciun port deschis din toata lista aia de acolo, asa mia zis. Am intrat si la FAQ din link-ul oferit din programul uTorrent dar nu zice nimic de asa ceva. Am intrat si pe celalalt link oferit tot din program de langa FAQ unde scrie portforword.com si imi zice ca trebuie sa configurez router-ul sau ceva de genul asta si e cu plata. Deci am porturile inchise, dar cum naiba as putea sa fac sa le deschid? Cred ca nu merge pe stick din asta cum am eu cu ip dinamic si cred ca aici e problema. Nici de pe filelist nu ma lasa sa descarc fisiere, se descarca filmul pana la jumate sau mai putin, dupa care se face dunga rosie in procentul de descarcare. Acuma am oprit putin uTorrentul si download-ul nu mai pleaca la acel fisier, a ramas asa la jumate cu rosu si am mai patit asa si altadata. Daca descarc de pe trakere publice straine, care nu sunt private, merge.

    1. Încearcă cu firewall-ul dezactivat. Nu cunosc configurarea unui stick internet, i-a legătura cu firma. Probabil ai limitare potrivit abonamentului făcut. De ce nu-ți tragi internet normal, cu router, cu cablu? Stick-ul are sigur limitare la viteză, poate și la trafic.

  2. Nu cred ca o sa reusesti sa folosesti uTorrent avand net de pe stick RDS,viteza este foarte mica,ai doar 5 giga inclusi la viteza maxima,dupa epuizarea lor viteza scade foarte mult.In concluzie,daca ai net doar de pe stick renunta la uTorrent.

 5. Eu daca vreau sa am viteza mai mare dau click dreapta pe numele torrent.ului aleg upload si limitez la 25(acum fiecare poate seta ce doreste).In acest fel imi cresc viteza de download

 6. Salut , am un tp link td w8960n si am urmat pasii tai pentru setarea utorrentului…doar ca mi se prezinta o problema…cand deschid fereasta utorrent pe desktop imi arata triunghiul galben cu semnul esclamarii dar dupa un minut dispare problema si imi zice ca e conectat corect…am pus acelasi port ca in utorrent si la virtual server in setarile modemului…ai idee de ce poate fi? ms mult

 7. salut. eu am modificat in sectiunea Bandwidth aveam 200 /50 / 4/ acum am 20000/ 5000/400/ CREZI CA O SA AM SANSE la o ratie mai mare daca am facut asta ? Eu asa am auzit de la cineva. Multumesc!

Comentariile sunt închise.