Virtono, furnizor de hosting 100% românesc cu centre de date în RO, UK, NL, DE, NO și DK

Virtono este unul dintre cei mai OK —și totodată dintre cei mai puțini cunoscuți pe plan național— furnizori de hosting din România, probabil singurul care ne oferă posibilitatea de a ne găzdui ori replica site-urile în imediata apropiere a potențialilor clienți.

La momentul de față, deși în continuă creștere, rețeaua centrelor de date în care Virtono ne poate găzdui proiectele online este este formată din locații strategic distribuite în UE, cum ar fi Manchester, Haga, Frankfurt, Oslo și Copenhaga.

Pachetele de găzduire au fost concepute special pentru a acoperi toate tipurile de necesități și bugete, oferta pornind de la VPS-uri Linux de 1 core și 512 MB de memorie RAM (burst de 1GB), IP dedicat și conexiune de 1 Gbps pentru doar 2,95€/lună.

Aceia dintre noi pentru care bugetul nu reprezintă o problemă putem opta pentru mașinile virtuale cloud. Acestea sunt virtualizate prin KVM, practic singura soluție de acest tip ce garantează resursele alocate fiecărui VPS.

Și în acest caz prețurile sunt accesibile. De exemplu, prețul pachetului Cloud S este de doar 5,95€, iar în schimbul acestei modice sume primim un VPS cu 20GB spațiu de stocare SSD, 1 core, 1 GB de memorie RAM, conexiune gigabit, două adrese IP (una IPV4 și alta IPV6) și până la 2TB trafic de date, adică mai mult decât suficient pentru a găzdui lejer o pagină de prezentare ori un blog personal.

Ca și în cazul celorlalte pachete ni se oferă posibilitatea de alegere a locație, având la dispoziție opțiunile menționate mai devreme, respectiv Anglia, Germania, Olanda, Norvegia sau Danemarca.

Iar dacă tipul proiectului impune găzduirea pe un server dedicat, nici o problemă! Putem alege pachetul Quarter, care pentru 59,95€/lună ne pune la dispoziție un server dedicat cu 240 GB spațiu de stocare SSD, 6 nuclee, 12 GB de memorie RAM și până la 30 adrese IP (16 IPV4 + 16 IPV6), sau oricare dintre pachetele superioare.

Pentru cei interesați de performanțe am testat performanțele pachetului care găzduiește blogul nib.ro, în speță Cloud VM XL, făcând în acest scop două teste orientative folosind instrumentele de testare puse la dispoziție de Load Impact și Bitcatcha. Iată care au fost rezultatele:

Și țineți cont că aceste teste au fost făcute între centre de date aflate la mii de km distanță, serverul ce găzduiește acest blog aflându-se în București, ceea ce este cu atât mai impresionant!

O altă chestie care mi-a plăcut la ei: modalitățile de plată disponibile. Dacă la majoritatea furnizorilor autohtoni ți se impune plata cu cardul sau transfer bancar, Virtono îți permite să le plătești serviciul cum ți-e ție mai comod, inclusiv cu Bitcoins!

În concluzie, dacă sunteți în căutarea unui pachet de găzduire shared, a unui VPS ori a unui server dedicat, vă recomand să aruncați o privire peste oferta celor de la Virtono, una cu un raport preț/calitate foarte bun comparativ cu ceea ce găsim actualmente pe plan local.