AOMEI Partition Assistant Standard, un manager de partiții avansat, gratuit

Partiționarea unui hard disk reprezintă de multe ori o problemă pentru mulți utilizatori. Nu atât prin acțiunea de partiționare în sine, cât mai mult de teama de a nu pierde conținutul salvat pe partițiile respective. Managerul de partiții al sistemului de operare Windows, Disk Management poate fi de folos în mare măsură, însă în cazul unor operațiuni mai complexe, trebuie să apelăm la programe specializate în lucrul cu partiții.

AOMEI Partition Assistant Home Edition

Dezvoltatorii de la AOMEI Technology pun la dispoziție un manager de partiții avansat,anume AOMEI Partition Assistant Standard, destul de complet ca opțiuni, ținând cont că este gratuit. Există și versiunea Professional, comercială, însă, în articolul de astăzi ne vom ocupa de cea gratuită.

Instalarea sa este simplă, fără adaosuri, sau modificări în sistem. Programul oferă posibilitatea redimensionării, mutării, divizarea, extinderea, copierea, crearea, ștergerea, formatarea, și ascunderea partițiilor de pe hard disk. Desigur, veți întreba ce are în plus față de alte managere de partiții? Deosebit de celelalte programe este faptul că majoritatea operațiunilor executate nu necesită restartarea sistemului, plus asigurarea că respectivele operațiuni se fac fără pierderi de date.

AOMEI-manager partitii-interfata

Interfața programului este simplă, sugestivă, nu diferă de cea a altor managere de partiții. O caracteristică foarte utilă, mai ales celor mai puțin experimentați, este secțiunea Wizards din partea stângă. Astfel, pentru aproape toate operațiunile pe care dorim să le executăm, avem la dispoziție un asistent, care ne va ghida pas cu pas, până la finalizarea executării acțiunii. Meniul contextual al programului este tipic acestor gen de managere de partiții, având posibilitatea de a opta pentru o acțiune în modul cel mai rapid.

Optiuni partitionare-AOMEI

O altă caracteristică a programului este posibilitatea de a migra sistemul de operare de pe hard disk-ul actual pe un altul, sau pe un SSD. Această funcție poate fi o veritabilă acoperire în caz de prăbușire a sistemului, un atac malware, etc. Partiționarea se face și ea la fel ca în alte programe, însă nu vom mai fi nevoiți să restartăm calculatorul. Pentru cei mai puțin experimentați se impune totuși, executarea unei copii de rezervă înainte de partiționare.

AOMEI-redimensionare partitie

Singurele dezavantaje ale acestui manager de partiții gratuit, față de versiunea completă, sunt neincluderea funcției de aliniere a partițiilor, nu are suport pentru conversia între tipurile de disk-uri MBR (Master Boot Record) și GPT (GUID Partition Table), nu poate lucra cu disk-uri dinamice și nu se poate schimba numărul serial al hard disk-ului.
În cazul în care veți dori să realizați un mediu boot-abil cu AOMEI Partition Assistant Standard, va trebui să aveți instalat WAIK (Windows Automated Installation Kit), un pachet profesional de la Microsoft în format .ISO cu dimensiunea de 1,7GB.

Download AOMEI Partition Assistant Standard

7 thoughts on “AOMEI Partition Assistant Standard, un manager de partiții avansat, gratuit”

 1. Ms mult.15-16 mai se poate obtine versiunea Pro gratuit linkul in comentariul de mai sus.

 2. Buna seara, sunt un utilizator neexperimentat si am si eu o intrebare.
  In cazul partitionarii unui hard disk este corect sa fie sistemul de operare pe o partitie iar celelalte programe instalate pe alta partitie?
  Ma gandesc ca la reinstalarea sistemului de operare sa nu mai trebuiasca reinstalate toate programele care le-ai avut inainte. Fac referire la Autocad, Office, Photoshop, playere video si muzica, etc. Multumesc anticipat.

  1. Nu este corect! Decât, dacă sunt portabile. Implicit, orice program se instalează în Program Files, pe partiția sistemului de operare. Chiar dacă vei instala un program pe altă partiție, dacă respectivul program are chei de regiștrii, după reinstalarea OS, este inutilizabil. În concluzie, nu ai ce face…poate doar un backup!

  2. Merge.
   Dezavantaj: Va trebui sa reinstalezi programel in aceeasi locatie.
   Avantaj: La reinstalare nu vei pierde setarile si/sau fisierele tale.

 3. @Andrei
  Paul are dreptate: nu este corect
  @Petru
  Ai mai uitat sa adaugi un dezavantaj…o sa aiba un adevarat ghiveci, un program imprastiat pe doua partitii, pe una folderul cu instalarea propriuzisa (continand executabilul),pe celalalta alte resturi ale programului, in foldere ca C:\ProgramData, C:\Users\User\AppData\Roaming si altele.

Comentariile sunt închise.