Deluge, un client torrente, alternativă foarte apreciată la uTorrent

Cred că toți utilizatorii de calculator folosesc în practica lor de zi cu zi protocolul P2P, prin intermediul unui client de torrente. Această practică este utilă și mult mai comodă în cazul descărcării de fișiere de mari dimensiuni. Și nu numai în cazul descărcării, ci și în cazul partajării de fișiere de mari dimensiuni. Prin crearea unui torrent, avem posibilitatea de a transmite oricui, orice fișier sau folder, de orice dimensiune.

Deluge-client torrente

Rețeaua internet ne oferă mai multe programe de acest gen, unul dintre ele fiind Deluge, o alternativă foarte reușită a binecunoscutului uTorrent. Instalarea programului este simplă, fără alte programe adiționale, sau modificări în sistem.

Instalare Deluge

Interfața Deluge este foarte asemănătoare cu a oricărui client torrente, oferind posibilitatea de personalizare a barei de criterii a torrentelor, la fel ca în uTorrent. Meniul contextual nu este așa de încărcat ca al altor clienți de torrente, însă opțiunile principale, necesare oricărui utilizator pentru monitorizarea torrentelor, sunt evidențiate prin intermediul unor pictograme sugestive.

O caracteristică deosebit de utilă, este afișarea numelui tracker-ului pentru fiecare torrent descărcat în parte, în navigatorul din partea stângă. Astfel, torrentele descărcate de pe un anumit tracker, vor fi afișate separat la selectarea tracker-ului respectiv.

Interfata Deluge

Nici opțiunile clientului de torrente Deluge nu diferă de al celorlalți clienți, fiind vorba de o conexiune P2P. Singura diferență este ordinea poziționării lor în lista respectivă, accesibile fiind prin intermediul pictogramei respective din meniul superior, în interfața principală. Astfel, există posibilitatea stabilirii locației de stocare a fișierelor torrent, a locației de descărcare, stabilirea unui port de conectare în rețeaua P2P, ajustarea lățimii de bandă, a caracteristicii Queue, și multe altele. Despre aceste setări am scris un articol, destul de util, pe care vă invit să îl parcurgeți.

Optiuni Deluge

O opțiune caracteristică programului Deluge, este posibilitatea de a integra diverse plugin-uri, pentru o utilizare în regim mai avansat. Aceste plugin-uri, în număr destul de mare, rămân la latitudinea și experiența utilizatorului. Pentru o documentare completă, vă invit a vizita secțiunea Plugins, în pagina oficială a dezvoltatorului, unde pe lângă lista plugin-urilor, aveți la dispoziție și modul lor de instalare în clientul Deluge, de altfel, foarte simplu.

Deluge este compatibil cu toate versiunile sistemului de operare Windows, atât pe 32-bit, cât și pe 64-bit, având versiuni și pentru sistemele de operare Mac și Linux.

Download Deluge