Creare rețea virtuală privată și acces de la distanță al calculatorului cu NeoRouter

Mai întâi, ce este o rețea virtuală privată, VPN? VPN extinde o rețea privată prin intermediul rețelelor publice, cum ar fi internetul. Aceasta permite unui calculator gazdă să trimită și să primească date prin rețele partajate sau publice, ca și cum acestea ar fi parte integrantă a rețelei principale, cu toate funcționalitățile, politica de securitate și de gestionare a rețelei private de bază.

vpn

Conexiunea VPN prin Internet este din punct de vedere tehnic, o rețea de arie largă (Wide Area Network). Din perspectiva utilizatorului, resursele de rețea extinsă sunt accesate în același mod ca și resurselor disponibile din rețea, prin urmare și această rețea virtuală este denumită privată.

Un program din seria celor care ne pot crea o rețea virtuală, este NeoRouter. Este gratuit și ne poate asigura accesarea în siguranță a calculatoarelor de acasă, ale prietenilor pentru asistarea lor de la distanță, partajarea de conținut imagine cu oricine, jocuri și protejarea traficului în rețelele wireless hotspot (puncte de acces). Instalarea este foarte simplă, cu recomandarea să instalați versiunea server, care va conține și clientul NeoRouter.

Instalare NeoRouter-server

După instalare, va trebui să vă creați un domeniu, parola și informațiile de contact pentru a vă putea recupera datele domeniului creat, în caz de pierdere.

NeoRouter-creare domeniu

În continuare, va trebui să completați datele de logare pentru accesarea de la distanță a serverului. După finalizarea instalării, aveți posibilitatea de a adăuga mai mulți utilizatori.

Informatii logare-VPN

Toate acestea fiind realizate, va trebui să deschideți (portforwarding) în router, portul 32976. NeoRouter poate fi accesat în meniul Start, unde veți găsi două intrări, Configuration Explorer și Nework Explorer. La accesarea oricăruia din ele va trebui să vă autentificați în căsuțele de dialog respective. Configuration Explorer (server) oferă controlul asupra computerelor din domeniul ales, adăugarea de noi utilizatori ai domeniului, cât și informații despre contul VPN. O opțiune de securitate este cea a blocării serverului după un anumit număr de încercări de logare invalide:

Configurare server NeoRouter

Nework Explorer este clientul NeoRouter care oferă controlul de la distanță (remote control) al calculatoarelor din rețeaua VPN. Pe pagina de download veți găsi și versiunea portabilă NeoRouter ce poate fi rulată de pe un stick USB.

Configurare client NeoRouter

În plus, după logare, aveți posibilitatea de a integra add-on-uri care vă pot fi de folos în manipularea fișierelor de la distanță, trezirea calculatorului din modul Sleep, Hibernate sau chiar din Shutdown, dacă această opțiune (Wake On LAN) este suportată de BIOS.

NeoRouter-addons

NeoRouter este compatibil cu aproape toate sistemele de operare, Windows, Mac, Linux, etc, având versiuni chiar și pentru terminale mobile. Nu trebuie decât să alegeți versiunea sistemului de operare pe care îl rulați. NeoRouter mai are două versiuni, Professional și Mesh, care sunt comerciale.

Download NeoRouter Free