Cu ce program se pot recupera programele șterse de pe un SSD, un card sau un stick de memorie?

Recent, din motive explicate pe blogul personal, am avut nevoie de un program de recuperare a datelor șterse de pe un SSD. Cum nu mai reușisem până atunci această performanță (adevărul e că nici nu m-am străduit foarte tare), am trimis email-uri la toți cei care se lăudau că produc un astfel de software.

Printre cei care mi-au sărit în ajutor s-au aflat și cei de la EaseUS, care mi-au trimis spre testare versiunea 12 a EaseUS Data Recovery Wizard, ediția Professional, cea cu care am și ieșit din impas. Profit de ocazie pentru a vă explica ce aveți de făcut pentru a nu eșua în astfel de situații.

După descărcarea și instalarea programului, deschideți-l și indicați-i locul în care se aflau datele șterse pe care doriți să le recuperați. Când scanarea exhaustivă a ajuns la final, bifați casetele tuturor fișierelor pe care doriți să le recuperați și apăsați butonul Recover (sau faceți click dreapta și alegeți prima opțiune).

Nu ignorați recomandarea de a salva fișierul recuperat în alt disc decât cel de pe care se efectuează restaurarea. Alegeți un HDD secundar, unul extern sau de rețea, un pendrive sau un card de memorie, tot ce contează e să fie altul și să aibă suficient spațiu disponibil pentru a găzdui fișierul sau fișierele restaurate.

Pentru a verifica dacă fișierele găsite de către EaseUS Data Recovery Wizard sunt cele pe care doriți să le recuperați înainte de a efectua restaurarea, faceți click dreapta pe acestea și alegeți opțiunea Preview.

Dacă fișierul afișat în vizorul integrat este cel dorit, continuați cu recuperarea acestuia. În caz contrar efectuați o nouă scanare, însă de această date includeți și alte directoare, eventual întregul SSD.

Pentru fișierele eliminate prin intermediul aplicațiilor de distrugere, cum ar fi DBAN, adică cele care rescriu de câteva ori consecutiv sectoarele în care se aflau fișierele pe HDD, șansele de recuperare sunt infime, iar în aceste cazuri va trebui să apelați la servicii de recuperare profesionale, însă nimeni nu vă oprește să încercați.

Ar mai fi de adăugat că EaseUS Data Recovery Wizard poate fi utilizat pentru a recupera date șterse în Windows, Mac OS, iOS și Android, iar versiunea gratuită a acestuia permite recuperarea a până 2 GB de date.