Cum se instalează și configurează Windows 8 în Dual Boot cu Windows 7

Dacă folosești Windows 7 însă n-ai trecut încă la Windows 8 sau cel puțin nici măcar nu l-ai testat, atunci fie ai motive importante să nu faci pasul, cum ar fi incompatibilitatea programelor pe care le folosești zi de zi cu acesta, fie ți-e teamă că în cazul în care nu vei fi mulțumit de el va trebui să recurgi la formatare pentru a putea utiliza în continuare Windows 7. Dacă acesta din urmă este bariera dintre tine și Windows 8, ei bine, am o veste bună pentru tine! În acest articol voi încerca să-ți explic modul în care poți instala Windows 8 pe o partiție secundară astfel încât să-l poți șterge rapid pentru a te reîntoarce la Windows 7 în orice moment consideri necesar să o faci.

Cum se instalează Windows 8 în Dual Boot cu Windows 7

Înainte de a instala Windows 8, descarcă de aici, aplicația EasyBCD și instaleaz-o în Windows 7.

Apropo, nu e necesar să completezi formularul cu datele tale; tu doar dă click pe butonul „download” și așteaptă ca installer-ul să fie descărcat în calculator.

După ce ai instalat aplicația, deschide-o, execută click pe butonul BCD Backup/Repair apoi realizează un backup al Bootloader-ului într-o locație din calculator de care să-ți amintești cu ușurință.

Backup bootloader cu EasyBCD

După realizarea backup-ului, asigură-te că acesta a fost creat și salvat în calculator:

backup bootloader

Înainte de a continua, asigură-te că sistemul dispune de o partiție goală în care să poți instala Windows 8. Tine cont de faptul că această partiție va trebui să aibă o capacitate de minim 20 de GB (recomandat ar fi 40 sau mai mult):

O partiție goală

Dă-i partiției numele „Windows 8” pentru a-ți fi mai ușor să o identifici în momentul instalării sistemului de operare. Partiției C, respectiv a cele în care este instalat Windows 7, da-i numele „Windows 7„. După ce ai făcut acest lucru nu îți mai rămâne decât să bootezi sistemul de pe meniul de instalare și să instalezi Windows 8 în această partiție fără să te atingi de celelalte.

După ce Windows 8 a fost instalat, atunci când îl vei porni, vei vedea că acesta îți oferă posibilitatea să pornești calculatorul și de pe Windows 7. Bineînțeles, în cazul în care vrei să renunți permanent la Windows 8, pornește sistemul pe Windows 7, deschide EasyBCD și restaurează backup-ul:

restaurare backup bootloader

După restaurare, repornește calculatorul și vei vedea că nu mai este necesar să alegi Windows 7 în lista de boot a Windows 8 și acesta va recunoscut ca unicul sistem de operare existent. Nu-ți mai rămâne decât să formatezi partiția în care a fost instalat Windows 8 și să uiți de el până când vei considera că a venit moment să-i dai o nouă șansă.

În cazul în care nu dorești să renunți permanent la Windows 8 însă te deranjează faptul că PC-ul pornește automat de pe acesta, deschide EasyBCD și fă click pe „Edit Boot Menu„:

schimba ordinea de boot

În panoul Modify Menu Entries, selectează Windows 7, fă click pe Up, asigură-te că la Default este selectată caseta din dreptul filei Windows 7 apoi fă click pe butonul Save Settings.

Oprește calculatorul și vei vedea că începând cu următoarea pornire îți va fi afișată o listă în care vei putea alege între a-l utiliza cu Windows 7 sau Windows 8.

Dacă ai optat pentru ultima variantă, încearcă să nu modifici fișierele partițiilor în care sunt instalate sistemele de operare. Ideal ar fi să dispui de minim 3 partiții, după cum urmează:

 • O partiție pentru Windows 7
 • Alta pentru Windows 8
 • Și una comună, în care vei putea salva datele și documentele descărcate / create cu ambele sisteme de operare.

Iată cum vor arăta partițiile văzute din Windows 7:

Partițiile văzute din Windows 7

Și așa vor arăta în Windows 8:

Partițiile văzute din Windows 8

În acest fel vei evita confuziile și neplăcerile provocate de modificarea accidentală a fișierelor unuia dintre cele două sisteme de operare instalate în calculator.

9 thoughts on “Cum se instalează și configurează Windows 8 în Dual Boot cu Windows 7”

 1. Cristi, ai multe posturi bune, insa inutile. De foarte multe ori vad ca complici fara sens lucrurile.
  Daca dispui de inca o partitie, pur si simplu instalezi Win 8, fara alte programe, fara backup-uri si fara a avea riscul ca un astfel de soft sa-ti faca varza pc-ul.
  La pornire, vor aparea sistemele de operare instalate, de unde il vei selecta pe cel dorit….daca nu selectezi nimic va porni cel setat ca implicit
  …..simplu si fara complicatii

  1. Ori sunt bune, ori inutile?!? Ești puțin cam nehotărât! :) Deci, eu văd chestia asta diferit. Multe persoane urăsc (și eu), să treacă prin bootloader-ul de la Windows 8. Ori cu EazyBCD e cea mai simplă metodă de a face chestia asta.
   Doi la mână, tutorialul e făcut și pentru cei care vor să renunțe la Windows 8 fără să trebuiască să apeleze la discul de reparare pentru a reface bootloader-ul Windows 7. Cunoști tu o metodă mai simplă de a scăpa de Windows 8, că eu nu?!?

 2. Daca sistemul de operare implicit este win 7, nu trebuie sa treci prin bootloader-ul de la Windows 8.
  Daca se doreste renuntarea la win 8, fie instalezi alt win, fie formatezi partitia daca si numai daca ai un backup facut inainte de instalarea win 8, (backup care poate fi facut din win, fara alte programe suplimentare)…..backup care… nu garantez ca mai functioneaza, deoarece configuratia hardului s-a schimbat, asa ca cine are de gind sa incerce programelul si toata tarasenia descrisa de tine sa fie constient ca o face pe propria raspundere

  1. Spui aici: „…fie instalezi alt win, fie formatezi partitia daca si numai daca ai un backup facut inainte de instalarea win 8…”.
   OK. Aici vroiam să ajung! Nu mai bine restaurez bootloader-ul (durează 3 secunde) și formatez partiția cu Windows 8 (durează 1-2 minute la »100 de GB), decât să instalez Windows 7 de la zero sau restaurez imaginea făcută cu utilitarul din Windows 7 (proces ce durează cam 30 de minute)?

   În cazul de față e vorba de mai puțin de 10 click-uri în total și 5 minute libere.
   În plus, lista de bootare a Windows 7 (o arăta ea rău dar..) e mai practică deoarece pentru a porni cu Windows 8 nu calculatorul nu se repornește, ceea ce se întâmplă cu bootloader-ul Windows 8.

   Acum hai să judecăm logic și la rece… Lecția asta am învățat-o și eu de la Bogdan care spunea „Cauta raspunsuri simple la problemele complicate!”

   1. Salut Cristian! Ce n-asi da sa am ceva mai mult spatiu pe laptop pentru dual boot…am doar 250GB si nu ma indur sa renunt la o partitie (am patru), asa ca trec cand pe „7”, cand pe „8” cu backup-urile facute cu acel Drive Snapshot. Apropo’ de instalare in dual boot…daca ai facut partitia pentru Windows 8, ai formatat, poti instala „optul” direct din Windows, fara dvd. Isi alege automat prima partitie goala, desigur sa aiba o capacitate optima pentru instalare.

  2. Am impresia ca tu nu ai inteles rostul tutorialului. Este scurt si la obiect, nu inteleg despre ce backup vorbesti, despre ce legume (varza), in afara de cel al bootloader-ului. Daca vreau sa renunt la Windows 8, spune-mi tu pentru ce e necesar sa instalez ALT sistem de operare. Altceva, daca formatezi partitia cu Windows 8 (te-ai saturat de el), meniul de boot iti ramane chiar daca nu mai exista Windows 8 si trebuie restaurat asa cum spune Cristian cu EasyBCD, fie in linie de comanda (pentru avansati). Altceva, cred ca nu prea ai folosit functia de backup in Windows sau al meniului de boot, chiar daca schimbi configuratia hdd-ului orice soft de backup/restore te va atentiona de schimbare, dar iti va permite restaurarea. Nu stiu daca si cu utilitarul din Windows se poate, nu l-am folosit niciodata. In incheiere, bineinteles ca oricine experimenteaza ceva, indiferent ce, o face pe propria raspundere, nu era nevoie de atentionare. Bafta!

    1. Cristian, nu stiu de ce la tine dureaza atat. Eu experimentez foarte mult si bineinteles am stricat bootloader-ul de n+1 ori. In cinci minute sunt gata in cmd. Ultima data am incercat Restore IT (http://www.farstone.com/software/restore-it.php), Asta iti detecteaza configuratia de boot si o aduce la valoarea initiala. Lucreaza in cardasie cu Microsoft. Adica, daca ai un Windows activat cu un loader, iti sterge pur si simplu meniul de boot, nu mai poti intra in Windows. Asta la instalarea softului, dupa o noua activare „tace din gura”.

Comentariile sunt închise.