Configurare Ubuntu 12.04 după instalare

A trecut ceva timp de la așteptata lansare a Ubuntu 12.04 și de atunci, uneori intenționat, alteori din neștiință, l-am maltratat în fel și chip. Astăzi, după multe ore în compania sa, mă simt în sfârșit pregătit pentru a vă prezenta propria-mi variantă a ceea ce putem face după instalarea sa pentru a-l îmbunătăți și în același timp ajuta să se ajusteze mai bine nevoilor noastre. Fără alte introduceri și preludii inutile, haideți „Să trecem la… Treabă!”

Configurare Ubuntu 12.04 după instalare

Imediat după ce Ubuntu 12.04 a fost instalat iar sistemul a repornit, înainte de a face orice altceva, vom descărca și instala actualizările existente:

Instalare actualizări în Ubuntu

După instalarea actualizărilor, repornim sistemul apoi continuăm cu configurarea Ubuntu 12.04.

În mod normal, primul lucru pe care ar trebui să-l realizăm este instalarea driverelor lipsă. Pentru asta, vom utiliza Additional Drivers:

Instalare drivere în Ubuntu

Selectăm driverul lipsă, apoi dăm click pe Activate și urmăm pașii pentru a-l instala:

Instalare drivere cu Additional Drivers în Ubuntu

Repetăm acțiunea pentru fiecare dispozitiv în parte apoi repornim sistemul pentru ca Ubuntu să utilizeze driverele și să profite din plin de toate resursele hardware pe care le are la dispoziție.

Având Ubuntu actualizat și cu driverele instalate, continuăm cu personalizarea. Cei care vă descurcați pe cont propriu, săriți la punctul 2.

1. Personalizarea aparenței

Ajuns la personalizarea sistemului, primul lucru pe care îl fac este să schimb fundalul desktop-ului și mărimea iconițelor din Launcher. Pentru a face acest lucru, executăm click-dreapta într-un spațiu gol de pe spațiul de lucru apoi alegem opțiunea Change Desktop Background:

Modifică mărimea iconițelor din Launcher

Pentru modificarea mărimii iconițelor din Launcher mutăm poziția cursorului „Launcher icon size” până când obținem rezultatul dorit. Mai are rost să vă spun cum schimbăm wallpaper-ul ?!?

Dacă tot am modificat mărimea iconițelor și wallpaper-ul, de ce n-am schimba și fundalul ferestrei logare ?!? Pentru asta, vom utiliza metoda mea preferată: Ubuntu Tweak

Deschidem terminalul și cu ajutorul următoarelor comenzi, instalăm Ubuntu Tweak:

 • Comenzi instalare:
  sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa
  sudo apt-get update
  sudo apt-get install ubuntu-tweak

După instalare, lansăm aplicația, mergem la Tweaks » Login Settings și acordăm aplicației privilegii de root dând click pe Unlock:

Unlock Ubuntu Tweak

În continuare, apăsăm butonul „Set the same background as the current desktop background” pentru ca fundalul ferestrei de logare să fie același cu fundalul desktop-ului. Pentru a vedea rezultatul obținut, blocăm sistemul cu ajutorul combinației de taste Ctrl+Alt+L sau realizăm închidem sesiunea curentă (Log off):

Background Login Screen în Ubuntu

Reîntorși la Ubuntu Tweak, putem realiza diverse ajustări ale aparenței sistemului în fila Tweaks:

Ubuntu Tweak

N-am să intru în amănunte referitoare la ceea ce putem face cu Ubuntu Tweak din două motive:

 1. Intenționez să-i dedic un articol în viitorul apropiat.
 2. M-aș întinde prea mult cu acest tutorial care oricum va fi mai lung decât o zi de post.

Continuând cu personalizarea, următorul pas pe care îl realizez de obicei este crearea de bookmark-uri pentru folderele pe care le accesez foarte des:

Bookmarks Ubuntu

Am vorbit despre asta chiar lunea trecută, dar dacă nu știți despre ce este vorba vă recomand să faceți click aici pentru a citi articolul în care am tratat acest subiect cu lux de amănunte.

2. Personalizarea setărilor de confidențialitate

setări confidențialitate

Fiecare dintre noi avem dreptul la intimitate și Ubuntu ne permite să decidem ce informații personale dorim să protejăm, iar pentru asta ne pune la dispoziție modului Privacy:

Privacy Ubuntu

Bineînțeles, putem în orice moment dezactiva crearea oricărui tip de istoric comutând butonul Record Activity pe Off.

3. Aplicații recomandate pentru Ubuntu 12.04

Cred că se înțelege motivul datorită căruia printre primele aplicații pe care le instalez se află Shutter; adică soluția perfectă în Ubuntu pentru realizarea de screenshot-uri:

Shutter

 • Cum instalăm shutter:
  sudo apt-get install shutter

Pe lângă aplicație, după cum puteți observa și în imaginea de mai jos, obișnuiesc să instalez și indicatorul ce-mi oferă acces rapid la principalele-i funcții:

indicator-Shutter

Iată despre ce este vorba:

Shutter Indicator

Pentru a-l instala, vom folosi comenzile următoare:

 • Instalare:
  sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
  sudo apt-get update
  sudo apt-get install indicator-shutter

Următoarea aplicație pe care o instalez este VLC Media Player. Îl prefer înaintea oricărui player multimedia deoarece include propriile-i codecuri, are un consum redus de resurse și poate reda inclusiv imaginile ISO ale CD-urilor și DVD-urilor (Open file » selectăm imaginea ISO)!

VLC Media Player Ubuntu

 • Instalare:
  sudo add-apt-repository ppa:videolan/stable-daily
  sudo apt-get update
  sudo apt-get install vlc

Pentru naviga pe Internet, o vreme am folosit Chromium dar de câteva săptămâni prefer Google Chrome. Da, sunt un fan declarat al acestui browser Web și în plus e mai rapid decât Firefox.

Pentru a-l instala, accesați Google.com/chrome și descărcați pachetul .deb corespunzător platformei instalate (în cazul meu, versiunea pentru Ubuntu de 32 biți):

Instalare Chrome în Ubuntu

După descărcare, executați dublu-click pe acesta pentru a-l instala prin Software Center.

Pentru editarea imaginilor, de mai bine de o lună am început să folosesc Pinta deoarece este unul dintre cele mai simple și rapide programe de acest gen dintre cele care includ toate uneltele de care am nevoie în 99% din situațiile în care trebuie să apelez la un astfel de soft.

Program modificat poze imagini în Ubuntu

Pentru a vă ajuta să vă faceți o idee referitoare la ceea ce putem face cu ajutorul său, am să spun că-i asemănător aplicației Paint.NET pentru Windows în ciuda faptului că Pinta mi se pare cu mult pe deasupra acesteia. Pentru instalarea sa vom face uz de următoarele comenzi:

 • Instalare:
  sudo add-apt-repository ppa:pinta-maintainers/pinta-stable
  sudo apt-get update
  sudo apt-get install pinta

Bineînțeles, pe lângă aceasta nu putea să lipsească darktable.

O altă aplicație care nu-mi scapă niciodată la prima configurare a Ubuntu este TV-MAXE, despre care v-am vorbit și în ghidul de configurare a Ubuntu 11.10:

Posturi TV în Ubuntu

Instalez întotdeauna TV-MAXE deoarece, oriunde aș fi, dacă am laptop-ul la mine și bineînțeles acces la Internet, atunci am și posturile TV pe care le urmăresc de obicei.

 • Instalare:
  sudo add-apt-repository ppa:venerix/blug
  sudo apt-get update
  sudo apt-get install tv-maxe

Și de moment am să mă opresc aici deoarece pentru a asculta muzică am început să mă folosesc Rhythmbox (e drept, la început mai mult forțat decât de bunăvoie din cauza butoanelor multimedia ale tastaturii). Între timp a început să-mi placă și acum nu l-aș mai da pentru nimic în lume! Inclusiv l-am configurat să pornească odată cu sistemul…

Pentru a descărca Torrenți folosesc Transmission și inițial o făcusem deoarece la câteva zile după instalarea Ubuntu 12.04 a trebuit să descarc rapid imaginea ISO a CentOS pentru a face niște teste și mi-am dat seama că nu instalasem Deluge. Așa am descoperit că problemele experimentate de mine cu acesta pe vremea lui Ubuntu 11.10 dispăruseră complet și că instalarea unui alt soft de descărcare a torentelor devenise irelevantă.

Pentru a păstra tradiția, acum ar trebui să vă vorbesc despre indicatoarele pe care le folosesc în momentul de față dar, după cum vedeți, articolul a devenit roman, așa că voi lăsa acest subiect pentru o altă postare; promit că voi face tot posibilul pentru a o publica în cel mai scurt timp! Până atunci, am să vă recomand să aruncați o privire peste această listă.

Într-un final, nu uitați că orice recomandare este binevenită! Nu de alta dar am auzit că egoiștii mor tineri, în chinuri groaznice! :)

41 thoughts on “Configurare Ubuntu 12.04 după instalare”

 1. Multam fain.
  Lamureste-ma cu un mic aspect.Ori mi se pare ori intr-adevar asa este screenshoturile editate in prealabil au fost modificate in asa fel incat sa iti dea impresia unor accentuari ale culorilor.Asa sa fie?

 2. Dupa cum se vede e cam pustiu pe aici daca e vorba de Ubuntu. Imi place, nimic de zis, seamana putin cu Mac OS. Cred ca daca as avea mai mult spatiu pe disc l-as instala si eu. Dar…

 3. Apropo, cat este de mare UbuntuOS? si pacat ca TV-MAXE nu are o versiune pt. Windows, am inteles ca versiunea de win la care lucra tipul apartine unei firme si nu este gratis. Pe cand dedici si un articol despre softurile de internetTV.

  1. Eu mă bucur că TV-MAXE n-are o versiune pentru Windows! Nici Photoshop n-are versiune pentru Linux… :) Când o să public un articol despre programe de vizionat posturi TV prin internet, pe Windows? Acum 3 luni! :)

   1. Nu ai raspuns la intrebarea cat de mare este UbuntuOS (instalat), acu 3 luni nu stiam de nib.ro .

    1. Da, n-am răspuns, fiindcă nu aveam un sistem cu Ubuntu la îndemână, dar tocmai am ajuns acasă așa că pot să-ți răspund. Așadar, mie, cu Ubuntu actualizat și programele instalare, văd că mi-a ocupat 4,7 GB pe HDD. Dar dacă te ajută cu ceva, mai precizez și că întotdeauna îi dau 40 de GB partiției pe care instalezi Ubuntu. Poți găsi mai multe detalii despre cerințele de sistem aici.

   1. Ți-am schimbat link-ul și sper să fie fără supărare. Trimitea la un rahat de articol în timp ce eu scrisesem unul de 10 ori mai bun în care, pe lângă alte programe, în amintisem și pe cel precizat de tine. Ți-aș fi recunoscător dacă înainte de a trimite spre alte bloguri ai verifica dacă există materialele pe nib.ro sau programecalculator.ro. :) Thanks!

  1. Pinta deoarece e mai simplu și acoperă majoritatea necesităților. GIMP e mult mai complex, dar mie personal mi se pare mult mai complicat de folosit.

 4. Foarte bun acest post, la personalizare pe langa Ubuntu Tweak, mai exista si Gnome Shell si Gnome Tweak Tool la fel de complexe si ele.

 5. Din puctul meu de vedere e foarte important sa instalam si pachetul „ubuntu-restricted-extras”

 6. Frumos ubuntu, ma jucam cu imaginile live inca de cand aparuse versiunea 9.04. Dar acuma nu inteleg care e treaba… Pe un sistem bunicel as putea zice eu (2 Gb Ram DDR2, Dual core 2.2 Ghz AMD si o Ati Hd 3400 cu 512 mb) vreau sa spun ca se misca cam… Jalnic. Pana si videourile pe youtube se intrerup la 480p cand le dau pe fullscreen (am instalat driverul de la placa video) pe cand pe windows 7 ultimate pe 64 de biti, ruleaza perfect in mod full screen cele full HD.
  Ca performanta si viteza de incarcare/accesare aplicatii/instalare, pot sa zic ca Ubuntu este cu 70% mai lent decat windows 7. (Mozilla se deschide in max 2 secunde pe windows pe cand pe ubuntu imi ia chiar si 10 secunde)

  1. În cazul tău, e ceva ciudat la mijloc… La mine este mult mai rapid decât Windows 7; vizibil. Singura chestie care mă deranjează la 12.04 e că raportează tot felul de erori. E foarte instabil de moment! Mă tot bate gândul să renunț la el în defavoarea 11.10 până prin Octombrie – Noiembrie, moment în care sper să se rezolve problemele astea penibile. Dar na, 12.04 are farmecul său și încă sunt în dilemă, așa că mai rezist puțin cu el…

 7. 1. astept articolul despre Ubuntu Tweak pt ca ma intereseaza, nu stiam de el si pare foarte interesant.
  2. nu stiam de Shutter – folsoeam programul default din ubuntu dar nu puteam face printscreen-uri cu tot cu meniu. La Shutter merge vad.
  3. nu stiam nici de Pinta. acum o sa il instalez si eu.
  si nu in ultimul rand, un articol grozav

 8. Am incercat azi o image live cu Kubuntu 12.04. Se misca exceptional. Toate sunt bune, pana la un moment dat in care nu imi merge conexiunea la Internet. Am de la RDS, prin pppoe. Din aplicatie nu merge, incearca sa se conecteze 30 de sec 1 minut, dupa care revine la cea default.
  Am incercat si cu sudo pppoeconf, imi arata ca se e activata, totu bine, dar tot nu am net…

  Vre’o solutie Cristian?

  1. Scuze că n-am răspuns până acum dar am avut un weekend foarte încărcat (au fost zilele Hunedoarei). Kubuntu n-am folosit niciodată și nici PPPoE n-am configurat în Ubuntu (am router), dar configurarea PPPoE ar trebui să fie accesași în ambele cazuri. Ai încercat metoda simplă, adică asta ?!?

 9. Da, e metoda clasica ca si in kubuntu sau ubuntu, nu merge, incearca sa se conecteze dar nimic…
  Totusi, o ultima intrebare, spre exemplu am 3 partitii pe HDD. in C am windowsul in D jocuri apps, etc si in E vreau sa instalez O distributie linux. Am incercat ieri sa instalez Kubuntu, dar dupa restart… a bootat direct windowsul in loc sa ma puna sa decid pe care din ele sa le aleg…

  1. @Cristi

   Am avut aceleasi probleme ca si tine, dar le-am rezolvat in felul urmator dupa indelungi cautari pe Goagal:
   1. Deschide un terminal si scrie
   sudo gedit /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf
   apoi schimba linia din managed=false in managed=true
   2. Tot in acelasi terminal scrie
   sudo service network-manager restart
   3. Creeaza-ti conexiunea in mod normal din tabul DSL, lasand MTU Size pe automatic. Daca nu merge pe automatic, incearca 1492.
   4. Dupa ce ai instalat Kubuntu, la urmatorul restart ai intrat direct in Windows pentru ca nu ai instalat Grub-ul peste MBR-ul Windows-ului de pe prima partitie a primului harddisk. Daca nu vrei sa te mai complici, instaleaza in Windows programul Easy BCD (presupun ca ai Windows 7), il deschizi si adaugi un noua intrare in BCD si anume Grub 2. Salvezi intrarea sub denumirea de Kubuntu sau ce vrei tu si dai restart. Ar trebui sa apara un meniu unde sa alegi intre Windows 7 si Kubuntu.

   Bafta si miracole !

  1. Si iata si primul meu comentariu scris „dupa” islaz unde am dus vaca la pascut.

   Esti offtopic… In loc sa faci ce ti-am scris, tu faci altceva. Nu stiu de ce m-am mai chinuit sa iti scriu.
   Citesc zilnic blogul asta si altele, dar jur ca acest comentariu m-a enervat la culme.

 10. Scuzati, dar eram fericit aseara :)) si nu am vazut comentariu anterior ;))

  Asa, Adrian, mersii de indicatii, chiar acuma intru pe kubuntu sa vad ce pot face. Am reusit sa il instalezi in dual boot cu windows, aleg acuma dintre windows 7 si kubuntu folosind boot loaderul din kubuntu.

  Revin, sa vad daca pot face ceva.

  1. Uneori e frustrant să vezi că te-ai grăbit să oferi ajutorul cuiva iar acesta a comentat dar a ignorat indicațiile tale. Dar na, se mai întâmplă și la case mai mari! :)

 11. Adrian, din pacate nu a funcionat… Mi’a dat eroare de la prima comanda care am scriso … „command not found”
  Mersii de ajutor oricum :*
  Am instalat Ubuntu 11.04. Se misca bine, mult mai bine fata de 12.04. Cam da crashuri, dar o sa ii fac acum update, si o sa urmez tutorialul lui Cristian.

 12. Daca ti-a dat eroare de la prima comanda si anume:
  „sudo gedit /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf”, atunci nu mai am nimic de zis.

 13. Ba mai am de zis. Mai am de zis ca nu exista „gedit” in Kubuntu si ca trebuie folosit „kate”, cred ca… Comanda de editare cu drept de root ar fi atunci: sudo kate /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf

  PS: My bad.

 14. Nu e nici o problema, am renuntat la kubuntu, desi imi placea tare mult.
  poate cand o sa am laptopul cu mn, o sa il pun…

 15. …boot loaderul in MBR-ul HDD extern ?

  Se da un laptop cu Windows 7 instalat pe HDD intern.
  Vreau sa instalez Ubuntu pe un HDD extern.Cum fac,cum ma verific,ca sa fiu sigur ca instalez boot loaderul in MBR-ul HDD extern ? Se poate ?

 16. Am instalat ubuntu 15.04 pe stick usb 4gb, rulez in el , instalez driverele , etc , dupa restart revine la setarile intiale, de ce , ce pot face ca sa nu o mai iau din nou de la capat?

  1. Raspunsul este simplu.
   O iei mereu de la capat deoarece nu ii faci memoria persistenta.
   Aloci la creearea stick-ului bootabil cu ubuntu o parte din memoria totala a sa,avand loc si sa isi salveze toate configurarile.
   Poti face acest lucru cu acest soft,avand optiunea necesara dupa cum se poate observa si din screenshoturile de pe site-ul oficial.

 17. Salut. Am si eu o intrebare.sper sa ma poti ajuta. Am instalat ubuntu conform unei postare facute de tine si dupa ce am dat restart cand sa terminat de instalat imi apare urmatoarea eroare: Reboot and select proper boot device or insert media in selected boot device and press a key… Si m.am cam blocat aici..la instalat cred k nu am gresit ceva dar de ce sa imi arate asa? Ce as putea sa ii fac? Ms.

Comentariile sunt închise.