Cum se instalează Windows 8 | Manual de instalare

N-am scris până acum niciun articol despre cum se instalează Windows 8 și cred că a venit momentul perfect pentru a publica propriul meu manual de instalare al acestui sistem de operare aflat printre noi în versiune finală de aproape două săptămâni.

Manual de instalare Windows 8

Pe parcursul manualului vom vorbi despre următoarele posibilități de instalare:

 • Instalarea sistemului de operare Windows 8 în tot Hard Disk-ul, pe o singură partiție.
 • Instalarea sistemului de operare Windows 8 utilizând tot Hard Disk-ul creând două partiții.
 • Instalarea sistemului de operare Windows 8 păstrând o partiție secundară neatinsă în scopul evitării pierderii datelor din instalarea anterioară a Windows 8 sau oricărei alte versiuni de Windows (ex: Windows XP, Windows Vista sau Windows 7)

Manual de instalare Windows 8: Cerințe de sistem

Înainte de a instala Windows 8 este necesar să ne asigurăm că îndeplinim cerințele de sistem necesare instalării și rulării sale. Iată care sunt acestea:

 • Procesorul PC-ului trebuie să fie de minim 1 GHz
 • PC-ul trebuie să dispună de minim 1 GB de memorie RAM pentru a instala versiunea x86 (cea de 32 biți) și 2 GB de memorie RAM pentru instalarea versiunii x64 (cea de 64 biți).
 • Hard Disk-ul trebuie să fie de minim 16 GB dacă dorim să instalăm versiunea x86 ori 20 GB pentru versiunea x64. În cazul în care dorim instalarea doar pe o singură partiție păstrând cealaltă intactă (sau celelalte), trebuie să ne asigurăm că partiția utilizată va respecta aceste cerințe, respectiv, că are o capacitate superioară a valorilor indicate mai sus.
 • Placa video a PC-ului trebuie să fie compatibilă cu API-ul DirectX 9 și specificațiile WDDM 1.0

Manual de instalare Windows 8: Preparative

După ce ne-am asigurat că îndeplinim toate condițiile pentru a instala Windows 8 în PC-ul nostru, vom achiziționa o cheie a acestuia și-i vom descărca imaginea ISO utilizând în acest scop asistentul de actualizare despre care am vorbit aici. După ce am obținut cheia de activare a Windows 8 și imaginea ISO, ardem imaginea pe un DVD gol.

Bineînțeles că putem opta pentru instalarea sistemului de operare Windows 8 de pe un stick USB bootabil pe care îl putem crea și cu ajutorul asistentului de download, dar este recomandabil să optăm pentru varianta creării unui DVD din simplul motiv că stick-ul îl putem necesita în viitor la transferul de date și e posibil să fim nevoiți să-l formatăm. De asemenea, un stick USB poate fi infectat de malware în viitor și nimeni nu-și dorește să instaleze sistemul de operare de pe un mediu nesigur. Totuși, dacă preferăm instalarea de un stick USB, ar fi bine să păstrăm într-un loc sigur (pe un DVD sau un Hard Disk extern) o copie a imaginii ISO a Windows 8.

Dacă am achiziționat Windows 8 online, vom scrie cheia de activare a acestuia fie pe DVD-ul de instalare, fie într-un carnețel. Sub niciun chip nu o vom salva în PC deoarece vom avea nevoie de ea în timpul instalării!

Manual de instalare Windows 8: Instalarea propriu-zisă

Ajunși la acest pas vom conecta mediul de instalare la PC (introducem DVD-ul în DVD-ROM sau conectăm stick-ul USB boot-abil la un port USB), repornim PC-ul și-l bootăm de pe acesta. Mai multe informații despre cum se realizează această acțiune găsim aici.

La vederea textului „Press any key to boot from CD or DVD” apăsăm o tastă oarecare:

Press any key to boot from CD or DVD

După apăsarea unei taste așteptăm afișarea primei ferestre a asistentului de instalare în care ni se va cere să intervenim pentru a-i indica limba în care Windows 8 va fi instalat, regiunea în care ne aflăm precum și distribuția tastaturii conectate la PC:

limba, regiunea și tastatura

După ce am ales opțiunile dorite facem click pe butonul Next pentru a putea continua iar în următoarea fereastră vom face click pe butonul Install Now:

Install now

La următorul pas ni se va cere să introducem cheia (serialul) de activare a Windows 8. Facem acest lucru după care apăsăm butonul Next:

serial Windows 8

După validarea serialului introdus, asistentul de instalare ne va cere să acceptăm termenii licenței pentru a putea continua cu instalare. Dacă suntem de acord cu aceștia și dorim să continuăm instalarea, selectăm caseta „I accept the license terms” apoi dăm click pe Next:

I accept the license terms

La tipul de instalare vom da click pe cea de-a doua variantă, respectiv, „Custom Install Windows only (advanced)” pentru a realiza instalare „curată” (de la zero):

Custom Install Windows only (advanced)

Manual de instalare Windows 8: Reinstalare Windows 8

În cazul în care în PC a fost instalat Windows 8 sau o versiune de previzualizare a acestuia, în fereastra „Where do you want to install Windows?” vom vedea existența unei partiții cu o capacitate de 350 MB numită „System Reserved„:

Reinstalare Windows 8

Dacă este așa, putem opta pentru selectarea partiției cu o capacitate mai mare (în imaginea de exemplu puteți observa că am selectat partiția de 60 GB) apoi apăsa butonul Next pentru a continua cu instalarea dacă nu dorim alterarea modului în care este împărțit Hard Disk-ul.

Important: Dacă dorim să creăm o partiție secundară urmăm instrucțiunile din capitolul următor înainte de apăsarea butonului Next!

Manual de instalare Windows 8: Crearea partițiilor

Dacă pe lângă partiția existentă dorim să creăm și o partiție secundară, după selectarea partiției mai mari, facem click pe „Drive Options” » „Delete” pentru a șterge partiția:

stergere partitie

Apoi confirmăm că dorim ștergerea partiției selectate:

confirmarea stergerii

Pentru a crea o partiție nouă, selectăm spațiul nealocat rămas în urma ștergerii partiției existente apoi dăm click pe „New„:

creare partitie noua

În caseta „Size” introducem în MB cantitatea de GB (1 GB = 1024 MB) pe care dorim să o alocăm partiției în care vom instala Windows 8 apoi apăsăm butonul „Apply„:

alocare spatiu

Cu spațiul rămas nealocat putem crea o nouă partiție (de exemplu, partiția D) pe care să putem salva date a căror ștergere dorim să o evităm la următoarea reinstalare a sistemului de operare.

Pentru a face acest lucru selectăm spațiul nealocat, dăm click pe „New„:

partitie noua

Lăsam în caseta „Size” valoarea setată automat apoi apăsam butonul „Apply” pentru a crea partiția secundară:

partitia secundara

Manual de instalare Windows 8: Instalare păstrând partiția sau partițiile secundare

Dacă înainte de a dori să instalăm Windows 8 aveam instalat în PC o altă versiune de Windows (Windows 7 de ex.) și dorim păstrarea partiției de date (de ex. partiția D), vom șterge atât partiția rezervată de sistem cât și cea în care versiunea anterioară a fost instalată:

sterge System reserved

Ștergere partiție anterioară cu Windows

Cu spațiul rămas nealocat vom crea noua partiție în care va fi instalat Windows 8:

creare noii partitii Windows

creare partiție C

Acceptăm crearea partiției cu spațiul rezervat de sistem:

partiție rezervată de sistem

După care selectăm partiția pe care tocmai am creat-o și facem click pe butonul Next pentru a porni instalarea sistemului de operare Windows 8:

Next

După apăsarea butonului Next asistentul de instalare va începe copierea fișierelor de pe mediul de instalare pe Hard Disk-ul PC-ului apoi va realiza instalarea acestuia.

Windows 8 se instaleaza

După ce sistemul de operare Windows 8 a fost instalat ni se va cere să-l personalizăm. Dar asta este „altă mâncare de pește” tratată în articolul „Personalizare Windows 8 după instalare„.

În cazul în care preferați să primiți instrucțiunile de instalare sub forma unui tutorial video, vă las în compania unuia pe care l-am creat special pentru voi:

32 thoughts on “Cum se instalează Windows 8 | Manual de instalare”

 1. salut.foart bun tutorialu.am o problema cu instalarea, nu se realizeaza.
  am procesor 3.0 intel ht soket 478 si nu ma lasa sa instalez.rami am 2.2 gb,hdd 2:160 si 80 gb,placa video de 128 256 biti???stii vreo solutie??am inteles ca pe procesoarele mai vechi nu merge .astept raspunsul tau

   1. Bună . Am încercat și eu sa instalez windows după tutorial dar problema este ca după ce îmi cere sa instalez, nu îmi da pagina în care trebuie sa introduc cheia.

    1. Din ce surse ai descarcat kitul de instalare?
     Ce program ai utilizat la initierea mediului bootabil?

 2. am instalat windows 8 pro , merge ok , e bun defenderu? sau trebuie sa-mi instalez un alt antivirus? iti cer doar parerea , deoarece mai fac tranzactii online…multumesc….

  1. Și eu mai fac tranzacții online și încă nu am apelat la alt antivirus deoarece nu a fost nevoie, dar adevărul e că nici nu sunt genul de utilizator care vizitează site-uri dubioase ori instalează programe descărcate de pe torenți, crack-uri sau alte minunății.

 3. bun tutorialu,nu e diferenta fata de wind 7 ,ce intrebare am :merge si pe calculatoare mai vechi?care nu au sata,are drivere ide??
  mersi si la mai mare

 4. aceiasi problema o am si eu,aceiasi eroare,numai ca eu nu am optiunea aia in bios la cpu ,o alta metoda sau sugestie mai e?si nu e la o masina virtuala(la mine)

   1. nu exista niciun “Execute Disable Function” .am un dell dimension 4600i .procesor 3.0ht,2,2 gb placa video de 128/256 biti.windows 7 merge ca uns.astept rezolvarea.multumesc anticipat

    1. N-am laptop-ul acesta așa că nu prea am idee cum te pot ajuta în afară de a căuta pe Google. De altfel, căutând am găsit într-un forum comentarii de la niște persoane care afirmau că l-au instalat, deci, de putu se poate. Oricum, dacă găsesc ceva detalii te anunț.

 5. nu am nici eu optiunea asta dar tin sa spun ca si la wind 7 la instalare imi dadea eroare ,ceva de genul ca nu se gaseste driverele,si ma punea sa le aduc manual,am reusit sa instalez pe el doar wind 7 tiny,pe care lam instalat fara probleme

 6. nu stie nimeni???ma tot chinui cu update de bios cu fel de fel de kituri de windows 8 si tot nu merge.astept raspunsul vostru ultumesc anticipat

 7. Va propun 1 posibilitate ptr. USB boot si nu au suport de bios , programel ce poate fii util la unii …Plop Boot Manager 5.0
  == The Plop Boot Manager is a small program to boot different operating systems. The boot manager has a built-in ide cdrom and usb driver to access that hardware without the help/need of a bios. You can boot the operating systems from hard disk, floppy, CD/DVD or from USB. You can start the boot manager from floppy, CD, network and there are many more ways to start the boot manager. You can install the boot manager on your hard disk. There is no extra partition required for the boot manager. ===
  http://t7.hu/05q5
  http://t7.hu/05q6
  http://t7.hu/05q7

 8. salut
  multumesc de opinie dar habar nu am cu se instaleaza acest program
  instalez de pe stick
  eroarea care o da e de la procesor din ce am inteles ca nu suporta windows 8
  windows 7 merge perfect fara niciun asemenea program ,fara niciun artificiu sa zic asa

  1. Problema e 100% din BIOS și e aproape imposibil ca cineva care nu dispune exact de modelul tău de PC să te ajute. Spune-mi te rog versiunea BIOS-ului instalat. Poate există vreo versiune mai nouă a BIOS-ului care să-ți permită activarea sau dezactivarea Execute Disable Function.

 9. Totul a decurs normal la instalare w8 pina la pasul „getting files ready for installation” la 2% ,apoi instalarea a inghetat, am reluat totul de la cap si in acelasi pas a trebuit sa renunt.Ce pot sa fac?

 10. Cu riscul sa ma fac de ras: Am copiat Windows 8.1 pe un stick de memorie, totul a decurs bine. Insa, am virusi pe computer. Pe stick s-a copiat windows in versiunea “din fabrica” sau cu tot cu fisiere, programe, virusi? Pot sa-l reinstalez fara probleme?

  1. Buna Mihaela.
   De mentionat ca pentru a face un stick bootabil nu este suficient sa copiezi ca atare fisiere ori imagini iso.
   Trebuie utilizat un soft special ca Rufus si o imagine iso bootabila,a sistemului de operare in versiune nemodificata.
   Nu poti decat sa speri ca respectivul kit de instalare nu a fost compromis,fiind virusi si virusi,unele infectii fiind mai serioase,altele mai putin daunatoare.
   Sfatul meu este sa incerci reinstalarea propusa de tine dar dupa ce iti scanezi sistul de virusi cu unul din programele de devirusare prezentate aici.
   Succes!

Comentariile sunt închise.