Cum puteți atribui alte funcții tastelor cu SharpKeys

Tastatura este o componentă sine-qua-non a oricărui calculator, fiind mai „bătrână” decât calculatorul însuși. Caracteristicile, funcționalitatea ei le cunoaștem cu toți, însă multe taste existente „de când lumea”, nu le mai folosim, sau le folosim foarte rar. Nu ar fi mai bine să atribuim alte funcții acestor taste folosite foarte rar, sau deloc? O putem face foarte simplu cu ajutorul lui SharpKeys, un progrămel foarte mic, doar 475KB și gratuit. Potrivit alegerii personale a unui anumit aspect (keyboard layout), sistemul de operare stochează o hartă a alocării tastelor în registrul Windows, iar modificarea acestuia necesită cunoștințe avansate de editare.

1-SharpKeys-interfata

Cu ajutorul lui SharpKeys putem face aceste modificări foarte simplu, prin intermediul interfeței grafice oferite. Vă recomand crearea unui backup al sistemului înainte de a face modificările dorite. Siguranță înainte de toate!

Orice modificare se poate face începând cu un click pe butonul Add. În următoarea fereastră apar două sectoare cu funcțiile tuturor tastelor existente. Denumirea celor două sectoare nu lasă loc de dubii, selectarea unei taste în Map this key, își va modifica funcția în altă tastă, la alegere, în sectorul To this key. Dacă nu vă descurcați în a căuta o anumită cheie, folosiți butonul Type Key, apoi apăsați tasta dorită.

2-SharpKeys-functii-taste

Ca exemplu, am ales tasta Caps Lock ce nu o folosesc aproape deloc, să îi aloc funcția de căutare pe Internet. O localizați în prima secțiune, o selectați, apoi o înlocuiți cu tasta F10, sau altă tastă ce nu o folosiți, în cealaltă secțiune. Mare atenție însă, să nu anulați vreo funcție a sistemului de operare alocată tastei dorite. Apoi dați OK. (vezi imaginea de mai sus).

Modificarea va fi afișată în interfața SharpKeys, dar, ca să fie validă va trebui să fie scrisă, adăugată în registrul Windows. Deci, click pe Write to Registry, apoi reporniți sistemul, sau dați logoff, ca modificarea să aibă efect.

3-SharpKeys-modificare-functii-taste

La revenirea în sistemul de operare, așa cum am hotărât, voi aloca funcția de căutare pe Internet, tastei Caps Lock. Pentru aceasta, dați click dreapta pe desktop, iar din meniul contextual selectați New » Shortcut. în fereastra de dialog tastați adresa motorului de căutare preferat, apoi dați Next.

4-SharpKeys-creare-shortcut-desktop

Denumiți cum doriți noul shortcut, apoi dați Finish. Mai departe, dați click dreapta pe acel shortcut, selectați Properties, dați click în caseta Shortcut key și apăsați tasta F10, sau care ați stabilit-o la înlocuirea tastei Caps Lock, apoi dați Apply și OK.

5-SharpKeys-proprietati-shortcut

În acest fel, când veți apăsa tasta Caps Lock se va deschide browser-ul setat ca implicit la adresa indicată. Aceasta poate fi oricare alta, sau chiar se poate deschide o aplicație instalată în calculator cu anumiți parametri, caz în care va trebui să modificați adresa locației. Dacă doriți să reveniți la starea inițială, sau să alocați altă funcție decât cea aplicată, rulați SharpKeys, iar în interfața sa, aveți la dispoziție butoanele Edit și Delete.

Download